PREMIS DE HOLLYWOOD

'Dolor y gloria', Banderas i Ana de Armas, nominats als Globus d'Or de Netflix

El film de Pedro Almodóvar lluitarà amb 'Parásitos', 'Retrato de una mujer en llamas', 'Los miserables' i 'The farewell'

Netflix arrasa amb 17 nominacions en categories de cine i aspira per primera vegada a millor pel·lícula amb quatre títols

dolor y gloria de pedro almodovar representara a espana en los oscar / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En un any que amb les seves nominacions han ratificat que Netflix ha arribat per trencar molts paradigmes de Hollywood, els Globus d’Or han convidat a la seva festa‘Dolor y gloria’,l’últim treball de Pedro Almodóvar, i al seu protagonista, Antonio Banderas, així comAna de Armas, candidata com a actriu de comèdia per ‘Puñales por la espalda’. Els espanyols no són favorits, però hi són, i continua creixent el romanç de Hollywood amb l’últim, personal i aplaudit treball del manxec i el malagueny.

No està de més recordar que els Globus són un fenomen de caires una mica estrambòtics: atorgats per menys d’un centenar de periodistes que componenl’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA per les seves sigles en anglès), la seva història està esquitxada de decisions entre el risible i l’increïble (o no, atesa la capacitat dels estudis per influir). Des de fa temps i cada vegada més, no obstant, els guardons han aconseguit establir-se com a cita obligada en la temporada de premis de cine, dotar-se d’una aura de serietat i respectabilitat i, fonamental en la indústria, convertir-se en una de les més poderoses eines de promoció de cara als Oscar, les nominacions dels quals decidides per uns 7.000 acadèmics no s’anuncien fins al 13 de gener, vuit dies després de l’entrega dels Globus.

Competició ferotge

Només per l’últim Almodóvar i Banderas ja han guanyat molt, però per emportar-se Globus la competència serà ferotge. En categoria de pel·lícula de parla no anglesa ‘Dolor i glòria’ competeix amb ‘Parásitos’, ‘The farewell’, ‘Los miserables’ i ‘Retrato de una mujer en llamas’. Són títols que, com el d’Almodóvar, als Globus no tenen opció de lluitar per estatueta a millor pel·lícula per no estar rodats principalment en anglès, però Bong Joon-ho sí que ha aconseguit alguna cosa que Almodóvar no: nominacions a millor direcció i millor guió.

Banderas tampoc ho té fàcil. Continua acumulant reconeixements globalment, incloent aquest mateix cap de setmana als EUA el premi del cercle de crítics de Los Angeles, i el seu treball sembla tenir més opcions de premi que el de Jonathan Pryce a ‘Los dos Papas’ o el de Christian Bale a ‘Ford v Ferrari’. Per coronar-se el 5 de gener a la festa al Beverly Hilton, no obstant, el flamant millor actor europeu hauria de guanyar dues interpretacions més no menys aplaudides i no menys magistrals: la de Joaquín Phoenix a ‘Joker’ i la d’Adam Driver a ‘Historia de un matrimonio’.

Rei Netflix

És precisament la pel·lícula de Noah Baumbach la que, amb sis nominacions, incloent pel·lícula i guió, és màxima aspirant en aquesta edició dels Globus. La segueix de prop (cinc) ‘El irlandés, per la qual Martin Scorsese sí que aspira al premi a millor director (i per la qual han aconseguit nominacions en categories de repartiment Joe Pesci i Al Pacino, però no Robert De Niro com a protagonista). I són només només dos dels títols amb què Netflix demostra el seu indiscutible poder.

Les 17 nominacions de Netflix en les 11 categories de cineestan molt per davant de les del següent estudi en la llista, el tradicional Sony (i la seva branca d’art Sony Pictures Classics), que en suma 10 gràcies a Almodóvar o a ‘Érase una vez en... Hollywood’, el treball de Quentin Tarantino que aspira a cinc premis: comèdia, director, guió i per les actuacions de Brad Pitt i Leonardo DiCaprio. I la primera vegada que Netflix entra en categoria de millor pel·lícula als Globus ho fa no amb un títol sinó amb quatre: ‘Histarias de un matrimonio’, ‘The Irishman’, ‘Los dos Papas’ i ‘Yo soy Dolemite’, una de les cinc aspirants en categoria de comèdia.

Notícies relacionades

Les primeres crítiques a les nominacions han posat el focus a l’absència de directores entre les nominades en una categoria en la qual al costat de Scorsese, Bong i Tarantino han entrat Todd Philips per ‘Joker’ i Sam Mendes per ‘1917’ (aspirant també a millor drama). I treballs com ‘Mujercitas’, de Greta Gerwig; The farewell, de Lulu Wang; Harriet, de Kasi Lemmons; ‘Súper empollonas’, d’Olivia Wilde; o ‘Late night’, de Nisha Ganatra, han portat a les nominacions els seus protagonistes.

En la competició en categoria de protagonista de comèdia estarà lluitant De Armas amb Awkwafina, Cate Blanchett, Emma Thompson i Beanie Feldstein.

Lluita entre Netflix i HBO a la televisió

En les categories de televisió Netflix també domina amb 17 candidatures però la lluita pels premis de productes per a pantalles petites està molt més equilibrada amb HBO, que ha acumulat 15 nominacions.