AVANÇ DE PROGRAMACIÓ

La Filmoteca festejarà el centenari de Federico Fellini

zentauroepp9407644 icult fellini191202184614

zentauroepp9407644 icult fellini191202184614 / ANNA BALDAZZI

1
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb pocs mesos de diferència van néixer, el 1920, dos titans com Federico Fellini Éric Rohmer, pics gairebé bessons als quals la Filmoteca retrà homenatge amb motiu del centenari del seu naixement, com s’ha pogut saber avui en roda de premsa. De Rohmer ja es va revisar la seva filmografia a consciència fa nou anys; ara (entre el març i l’abril) se li dedicarà un cicle inspirat per ‘El cel·luloide i el marbre’, el seu seminal article per a ‘Cahiers du Cinéma’ sobre la relació del cine amb altres arts. 

El cicle dedicat a Fellini (gener i febrer) es presenta encara més ambiciós: recorrerà tota la seva obra, incloent-hi els seus treballs com a guionista, i afegirà com a complement alguns retrats documentals. També es dedicarà al gegant italià ‘David Lynch. Somnis: Homenatge a Fellini’, una exposició amb 11 litografies creades per Lynch sota la inspiració del director de ‘Fellini, ocho y medio’ i, en particular, l’última seqüència d’aquesta obra mestra.

D’Arzner a Peckinpah

Aquests dos grans cicles seran el principal reclam de la Filmoteca per a l’inci d’any, quan podrem veure també (gener i febrer) una espècie de ‘greatest hits’ de l’ESCAC amb motiu del seu 25è aniversari. Ja al maig, Agnès Jaoui presentarà un cicle sobre el seu treball com a guionista, actriu i directora. Els amants del cine clàssic celebraran les retrospectives dedicades a la pionera directora Dorothy Arzner (juny) i Marilyn Monroe (juliol), aquesta última complementada amb una exposició de fotos de Milton H. Greene.  

Notícies relacionades

També a l’estiu (recordem-ho, aquest temple ja no tanca per vacances), la Filmoteca unirà punts entre els melodrames clàssics de John M. Stahl i Douglas Sirk i les seves transformacions a càrrec de Rainer Werner Fassbinder i Todd Haynes. Les emocions intenses continuaran durant la recta final de l’any amb els cicles sobre vampiresses del cinema mut (octubre), el trencador de tabús Nagisa Oshima (novembre) i el mestre de la violència Sam Peckinpah (desembre).

A més d’explicar el sucós programa per al 2020, Esteve Riambau, director de la Filmoteca, ha fet un balanç provisional del 2019. L’afluència de públic es manté en nivells similars als d’anys recents: fins al 30 de novembre, 127.558 espectadors, una mitjana de 99,3 per sessió. I la nau va, com diria Fellini.

Temes:

Cine