CRÍTICA DE SÈRIE

El nostre home a Damasc

Baron Cohen surt força ben deslliurat en la seva primera experiència en un relat d'espionatge tens i dramàtic

zentauroepp49751464 icult190907180511

zentauroepp49751464 icult190907180511

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El espía ★★★★

Intèrprets:  Sacha Baron Cohen, Noah Emmerich, Hadar Ratzon Rotem

Gairebé tots els còmics han abraçat, en un moment o un altre, la causa del relat seriós. Charles Chaplin va fer melodrames insuperables malgrat ser un dels mestres de la comèdia muda. Jerry Lewis va deixar inacabat un film sobre un pallasso reclòs en un camp d’extermini durant el nazisme. Peter Sellers va ser capaç d’interpretar l’inspector Clouseau i personatges greus en el cine de Stanley Kubrick. Woody Allen ha alternat comèdies i drames. I Jim Carrey va demostrar les seves habilitats fora de la comèdia desenraonada al protagonitzar ‘El show de Truman’ i ‘¡Olvídate de mí!’

L’últim còmic a sumar-se a aquest canvi és el britànic Sacha Baron Cohen. És un gir transcendental, ja que l’espectador està acostumat a un tipus de registre i no sempre és fàcil convèncer-lo de les capacitats en un altre estil diferent. En la minisèrie ‘El espía’, Baron Cohen s’allunya de la imatge grotesca i provocadora de ‘Borat’, ‘Brüno’ i ’El dictador’.

Operació d’alt risc

Aquí encarna un egipci que, a començaments dels anys 60, és reclutat pel Mossad israelià per formar-se com a agent i fer una operació d’alt risc a Damasc durant diversos anys. Israel desconfiava de Síria i les coalicions àrabs. El Mossad estava cec i sord davant del que preparava l’enemic. Eli Cohen, el personatge real que interpreta Baron Cohen, va complir amb escreix la seva comesa.

Notícies relacionades

Però la sèrie comença el maig de 1965, amb Cohen capturat i torturat. En retrospectiva, tot i que sense salts temporals significatius i amb una narració cronològica i clàssica, se’ns explica l’aprenentatge, primeres missions a Buenos Aires i estada a Damasc, tot això barrejat amb aspectes de la seva vida privada i la de l’agent que el recluta, encarnat pel sempre esplèndid Noah Emmerich.

Pàtina estilosa

Som en els temps en què una batedora elèctrica servia per ocultar el dispositiu per enviar missatgesxifrats, la dinamita s’amagava en una pastilla de sabó i les microfotografies travessaven la frontera dins de taules i gerros d’exportació. El creador, guionista i director de la sèrie, Gideon Raff, sap que va això: és l’autor de ‘Hatufim’, la sèrie sobre el conflicte palestinoisraelià que seria adaptada per la televisió nord-americana a ’Homeland’. Raff hi imprimeix una pàtina molt estilosa, amb colors tènues, gairebé en blanc i negre. I Baron Cohen surt bastant bé deslliurat en la seva primera experiència en un relat d’espionatge tens i dramàtic.

Temes:

Sèries