PRIMERA DIRECTORA GRADUADA A ESPANYA

Josefina Molina obté el Premi Nacional de Cinematografia

La realitzadora va dirigir la sèrie 'Teresa de Jesús' i els films 'Función de noche' o 'Esquilache', entre d'altres

undefined49627256 graf3431  madrid  30 08 2019   fotograf a de archivo realiza190830152735

undefined49627256 graf3431 madrid 30 08 2019 fotograf a de archivo realiza190830152735 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El jurat del Premi Nacional de la Cinematografia corresponent al 2019 ha atorgat el guardó a la directora de cine, guionista i directora teatral Josefina Molina.

El jurat ha volgut reconèixer Josefina Molina, directora i guionista “pionera” del cine espanyol, com a “referent de diverses generacions de cineastes presents i futures reparant un deute històric amb la seva carrera”.

“La seva mirada lliure i sense prejudici ha sigut essencial per comprendre la situació de la dona en els anys de la Transició i la consolidació de la democràcia. Cineasta i mestra de cineastes, la seva tasca demostra un afany personal perquè hi hagi una representació de dones més gran en la indústria cinematogràfica”, ha destacat el jurat, per a qui Molina “va abordar de manera valenta l’avantguarda, l’autoficció i el classicisme” a la seva obra.

Josefina Molina Reig (Còrdova, 1936), la primera dona que va obtenir el títol de directora-realitzadora a l’Escola Oficial de Cinematografia, va dirigir els llargmetratges ‘Función de noche’ (1981) i ‘Esquilache’ (1988), o la sèrie de televisió ‘Teresa de Jesús’ (1984). En teatre, va dirigir també l’adaptació de ‘Cinco horas con Mario’, de Miguel Delibes.

El 1964 inicia la seva trajectòria professional a TVE, on ha dirigit tota mena de programes com a realitzadora i guionista. La seva activitat com a realitzadora a TVE, amb sèries com ‘El camino’ i ‘Entre naranjos’, va estar sempre marcada pel rigor creatiu. La seva realització més destacada per a l’ens públic va ser la sèrie ‘Teresa de Jesús’, interpretada per Concha Velasco.

El 1973 dirigeix la seva primera pel·lícula, ‘Vera, un cuento cruel’; el 1989 va estrenar el drama històric ‘Esquilache’, basat en l’obra d’Antonio Buero Vallejo ‘Un sooñador para un pueblo’; el 1991 va dirigir ‘Lo más natural’, nominada al Goya a Millor Actriu, Millor Direcció Artística i Millor Banda Sonora Original, guanyant aquest últim.

Diversos reconeixements

El Consell de Ministres li va concedir el juny del 2006 la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts i el 2012 va rebre el premi Goya d’Honor. Per la seva part, l’Acadèmia de Televisió d’Espanya li va atorgar el 2003 el premi Toda una vida. El 2006, va fundar amb les també cineastes Isabel Coixet i Icíar Bollaín l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA), de la qual va ser presidenta d’honor.

El març del 2015, va ser elegida acadèmica de número per la secció de Noves Arts de la Imatge de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

Notícies relacionades

El Premi Nacional de Cinematografia el concedeix l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), organisme adscrit al Ministeri de Cultura i Esport i que està dotat amb 30.000 euros. El jurat estava presidit per Beatriz Navas, directora general de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, i Jaime Alejandre, subdirector general de Promoció i Relacions Internacionals de l’ICAA, ha actuat com a vicepresident.

Com a vocals hi han sigut presents Azucena Rodríguez, per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya; Ángela Armero, per Autors Literaris de Mitjans Audiovisuals; Pedro Casablanc, per la Unió d’Actors i Actrius i Nieves Maroto, per l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA). A proposta de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals hi han assistit Cristina Zumárraga, Diego San José i Miguel Fernández-Rodriguez. Ha actuat també com a vocal la guardonada l’any passat, Esther García.

Temes:

Cine