CITA FLAMENCA

El cantaor barceloní El Mati triomfa al Festival de Cante de las Minas de La Unión

L'artista guanya la preuada Lámpara Minera i la també barcelonina Olga Aznar conquesta el premi a la millor bailaora

zentauroepp49408096 graf4955  la uni n  11 08 2019  el cantaor de flamenco catal190811180200

zentauroepp49408096 graf4955 la uni n 11 08 2019 el cantaor de flamenco catal190811180200 / Marcial Guillen

1
Es llegeix en minuts
Belén Pardo

El cantaor català Matías López Expósito, ‘el Mati’ de nom artístic, és el nou guanyador del Festival Internacional del Cante de las Minas de La Unión (Múrcia), el màxim guardó del món flamenc, dotat amb 16.000 euros i la preuada Lámpara Minera. Aquest trofeu consolida l’artista en el cim d’aquest art perquè és un dels festivals més importants del món. El jurat de la 59ª edició de la cita, que va concloure diumenge a la matinada, va destacar el domini i el coneixement del barceloní en els cants miners i la seva solvència en altres estils flamencs. ‘El Mati’ va obtenir a més el primer premi de Mineras (5.000 euros) i el de Cantes Bajoandaluces (també 5.000 euros).

També barcelonina és la guanyadora del premi Desplante Femenino(9.000 euros) a la millor bailaora, Olga Aznar García. El premi Desplante Masculino va quedar desert.

Per la seva part, Francisco Escudero Márquez, ‘El Perrete’, de Badajoz, va guanyar el premi al Grup I de Cantes Mineros, dotat amb la quantitat de 5.000 euros per la seva interpretació de la taranta i levantica i el Grup II, que són cants de Màlaga, Granada, Còrdova i Huelva, per la seva interpretació de la malaguenya i fandangos.

Notícies relacionades

El Premi Bordón Minero, dotat amb 6.000 euros, va ser per al granadí José Fermín Fernández per la seva interpretació de taranto i buleria. El Filón, també dotat amb 6.000 euros, va recaure sobre Alejandro Solano, de Cartagena, que amb la marimba va interpretar taranto i seguidilla-buleries.

‘El Mati’ va començar la seva etapa artística a la primerenca edat dels 12 anys, tot i que no va ser fins als 19 que va decidir dedicar-s’hi plenament. Músic polifacètic, no només li interessa el flamenc, sinó que també treballa amb el jazz. Ha acompanyat artistes tan reconeguts com Esperanza Fernández, Rafael Jiménez ‘Falo’, ‘El Pele’, Pepe Habichuela, Chano Domínguez, Jorge Pardo, Manolo Marín, Cristina Hoyos, Antonio Canales, Juan Antonio Suárez ‘Cano’, Sergio de Lope, Manuel Liñán, Pastora Galván, Rafael Campallo o Israel Galván.

Temes:

Flamenc