Cancel·lat el festival de Woodstock en el seu 50 aniversari després de mesos de contratemps

L'edició, que havia de celebrar el mig segle de la mítica cita de 1969, s'ha suspès a només 15 dies de l'esperat esdeveniment

Diversos artistes, com Carlos Santana o Jay-Z, havien anunciat que no acudirien després que l'organització es veiés forçada a canviar el lloc

zentauroepp49118703 acompa a cr nica eeuu woodstock    mia06   nueva york  ny  e190718200521

zentauroepp49118703 acompa a cr nica eeuu woodstock mia06 nueva york ny e190718200521 / Barry Z Levine

3
Es llegeix en minuts
Efe / Nueva York

El cofundador del festival de Woodstock original, Michael Lang, ha anunciat aquest dimecres passat la cancel·lació definitiva de l’esdeveniment amb què es provava de celebrar el 50 aniversari després de diversos mesos de contratemps. “Ens entristeix que una sèrie de contratemps inesperats hagin fet impossible organitzar el festival que imaginàvem amb el gran cartell que havíem contractat i la interacció social que prevèiem”, diu Lang en un comunicat.

L’anul·lació de Woodstock 50 es produeix a només 15 dies de l’esperat esdeveniment, que tenia previst celebrar-se entre el 16 i el 18 d’agost, i després que diversos artistes anunciessin que no hi anirien després de veure’s forçada l’organització a canviar el lloc del festival.

Al llarg de les últimes setmanes i davant de la imminència del festival, que no ha posat a la venda cap entrada, es van començar a conèixer les primeres absències, com la de John Fogerty, que va actuar amb Creedence Clearwater Revival en l’històric esdeveniment de 1969. El llegendari guitarrista Carlos Santana és un altre dels artistes que impulsaven el cartell de Woodstock 50 i que es va retirar, igual com Jay-Z, Dead & Company, The Racounteurs, Miley Cyrus, The Lumineers, The Black Keys, Joe McDonald i John Sebastian, segons recullen mitjans locals.

Tots els artistes, apunta Lang, han quedat lliures del contracte que havien firmat, malgrat que alguns d’ells ja van rebre el pagament dels seus honoraris, que en total han ascendit a 30 milions de dòlars (27 milions d’euros), segons va informar al seu dia ‘Billboard’.

Per això, el cofundador ha instat els cantants i grups musicals a “donar el 10 per cent dels seus honoraris a HeadCount”, una organització sense ànim de lucre nord-americana que treballa amb músics per promoure la participació en la democràcia del país, o a qualsevol altra organització que prefereixin “a favor de la pau”. “Woodstock segueix compromès amb el canvi social”, agrega el text, en el que també es dona les gràcies als “artistes, fans i socis que ens van donar suport en moments d’adversitat”.

Nombrosos problemes

L’organització de l’esdeveniment commemoratiu s’ha enfrontat a nombrosos problemes des que va anunciar la celebració de l’aniversari, però va insistir en diverses ocasions que tindria lloc, ja que el 1969 també hi va haver contratemps. Després d’anunciar el seu cartell al març, Woodstock 50 no va començar a vendre les entrades en la data que havia previst, a l’abril, i després de posposar-la va transcendir que no havia obtingut un permís de l’estat de Nova York.

Dies després, el seu soci financer, Dentsu Aegis, es va retirar i va cancel·lar unilateralment el festival, però Lang va descartar aquesta acció i a través d’advocats va emprendre accions legals contra la firma. Al juny, Woodstock 50 va rebre un altre cop amb la retirada de la productora CID Entertainment, la rescissió d’una altra llicència i l’anunci de la localitat de Watkins Glen que no acolliria l’esdeveniment, i després d’això, al juliol, hi va haver quatre intents infructuosos de portar-lo a la ciutat pròxima de Vernon.

Notícies relacionades

Després d’això, els organitzadors van anunciar que se celebraria al pavelló Merriweather a la ciutat de Colúmbia, a l’estat de Maryland, 350 milles (563 quilòmetres) al sud de la seva localització original. Aquest últim canvi va ser el que va portar finalment a alguns caps de cartell a retirar-se, com va fer Jay-Z divendres passat, seguit d’altres artistes, el que ha desembocat en la cancel·lació total.

El que sí que se celebrarà serà un altre festival paral·lel previst també per al 16, 17 i 18 d’agost en el Centre d’Arts de Bethel Woods, a Bethel, a l’estat de Nova York, al qual acudiran, entre altres, John Fogerty, Ringo Starr i Carlos Santana.