El festival Sónar es podrà celebrar amb normalitat

Un jutge avala la contractació d'una empresa alternativa de muntadors per substituir els que fan vaga

ff67a90d-051c-4499-8494-0e80c6ba1f6f-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El festival Sónar es podrà celebrar amb normalitat. Un jutge ha avalat la contractació d’una empresa alternativa de muntadors que substituirà els treballadors que estan en vaga des de dijous. Així, després d’aquesta decisió, el Sónar obrirà les portes aquest dijous, com estava previst, a les instal·lacions de laFira de Montjuïc i Gran Via

El titular del Jutjat Social 27 de Barcelona ha desestimat prohibir la contractació d’empreses externes per muntar els escenaris del Sónar, tal com sol·licitaven un grup de treballadors en vaga, al considerar que això generaria "perjudicis irreparables", per la qual cosa el festival es podrà celebrar.

En una demanda presentada davant del jutjat, el comitè de vaga dels treballadors de l’empresa UTE Rigging havien sol·licitat al jutge, com a mesura cautelar, que prohibís la contractació de tercers per a les tasques de muntatge dels escenaris al recinte de Fira de Barcelona a fi de "desactivar qualsevol activitat tinent a invisibilitzar o disminuir els efectes de la vaga".

En la seva interlocutòria, el jutge Santiago Vidal considera que "cal buscar solucions legals que permetin celebrar el festival sense atacar el dret de vaga dels empleats de l’adjudicatària inicial (UTE Rigging)". Pel jutge, "no fer-ho significaria admetre un ús desproporcionat de l’exercici d’aquest dret fonamental, generador de perjudicis irreparables i molt elevats per a una pluralitat de subjectes passius (treballadors i empreses dels sectors del transport, de l’hostaleria, de la restauració, etc.) que tenen en la seva agenda la participació en un esdeveniment d’aquesta magnitud des de fa molts mesos, i que, sens dubte, influiria negativament en el compte de resultats".

Els arguments del jutge

La resolució assegura que "exercir legítimament el dret de vaga d’uns quants no pot mai posar en perill la viabilitat del lloc de treball de gaires altres treballadors, que també mereixen la tutela dels tribunals de justícia".

El magistrat considera que les demandes dels treballadors van dirigides a un tercer –la futura empresa adjudicatària dels serveis–, una petició que "òbviament excedeix el marc legal", ja que "el dret de vaga es configura com un dret fonamental del treballador davant la seva empresa" i que "plantejar-ho com una eina de pressió exclusiva respecte de tercers esdevé una extralimitació que no mereix empara legal".

"En conclusió –resol el jutge– és procedent decidir que no es presenta la imprescindible aparença de bon dret que justifiqui l’adopció d’una mesura prohibitiva de contractació amb tercers a càrrec de la codemandada Fira de Barcelona, el compliment forçós de la qual conduiria inevitablement a la paralització de les obres d’instal·lació". El magistrat aclareix, d’altra banda, que la "qüestió de fons" es resoldrà en la sentència del plet principal previst per al setembre vinent.

Notícies relacionades

El jutge resol així el duel entre els muntadors de les estructures aèries dels escenaris (els coneguts com a 'riggers') i l’organització del festival. Els'riggers'van iniciar dijous passat una vaga per la nova licitació del seu servei, que fins ara prestava UTE Rigging i que s’adjudicarà a una nova empresa a partir de l’octubre. Els treballadors denuncien que la institució firal, després de vèncer la concessió per a aquest servei externalitzat, ha convocat un nou concurs sense garantir que l’adjudicatària contracti els treballadors antics ni en respecti les condicions laborals. Després de l’inici de l’atur, la Fira va contractar altres treballadors, en una decisió que segons els ‘riggers’ "vulnerava el seu dret a la vaga" i per la qual van anar a la justícia.

Fonts del Sónar han assegurat que el festival de música de Barcelona es podrà celebrar amb normalitat del 18 al 20 de juliol com estava previst, ja que els treballs de muntatge dels escenaris estan molt avançats i finalitzaran a temps.

Temes:

Sónar 2022