NOVETAT EDITORIAL

Bernhard Schlink: «L'ombra del nazisme segueix present»

L'autor de 'El lector' presenta la seva nova novel·la, 'Olga', la història vital i d'amor d'una alemanya que va sobreviure a les dues guerres mundials

zentauroepp48628644 barcelona 14 06 2019 icult entrevista con bernhard schlink  190627142457

zentauroepp48628644 barcelona 14 06 2019 icult entrevista con bernhard schlink 190627142457 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“El meu pare era pastor protestant d’una església i la meva padrina, que era mestra de poble, va ser detinguda 17 vegades perquè no volia impartir classes sobre la raça. Hi va haver de tot, uns hi van participar, d’altres hi van oposar resistència, d’altres van viure com van poder. Revisar el nostre passat és complicat.Ni uns van ser totalment bons ni els altres totalment dolents”, reflexiona l’escriptor alemany Bernhard Schlink (Bielefeld, 1944), la novel·la del qual, El lector, es va convertir en un fenomen que en el cine va protagonitzar Kate Winslet. Aquella era la història d’un noi que descobreix que la dona madura amb qui va tenir una relació va ser guardiana en un camp de concentració nazi; ara, Schlink, de nou amb el teló de fons de la història alemanya del segle XX, publica Olga (Anagrama), que recorre la vida i també la història d’amor impossible d’una altra dona que, aquesta sí, es va resistir, com la seva padrina, al nazisme.

Tot i queOlgava més enllà dels anys del Tercer Reich, Schlink, socialdemòcrata confés que lamenta la situació de l’Europa actual i l’auge ultra, opina que “s’escriu i es parla d’aquella època perquè és una ombra que encara està present, tot i que ja no és tan fosca com fa 40 anys. No escric per frenar l’extrema dreta sinó perquè és un passat del que no ens podem desentendre”. 

Mort en estranyes circumstàncies

Olga, com la padrina de l’escriptor i jutge alemany, va aconseguir ser mestra de poble. Sobreviu a dues guerres mundials per acabar morint en estranyes circumstàncies. “Representauna generació de dones que va viure per sota de les seves capacitatsi al costat d’homes que vivien per sobre de les seves possibilitats. Té molts problemes per desenvolupar la seva vida perquè és òrfena i d’origen humil. L’Olga és una ‘outsider’ en la societat de la seva època, és una observadora que ho veu tot amb claredat, que observa el món que l’envolta, però que s’enamora de l’home equivocat”. 

Notícies relacionades

Aquest home és Herbert, la família benestant del qual s’oposa a la relació. Mentre ella es queda a casa, ell s’enrola com a entusiasta soldat a les guerres colonials de Bismarck a l’Àfrica i, abans de la primera guerra mundial i seguint les seves ànsies aventureres, dirigeix una expedició a l’Àrtic, on desapareix. “Ella l’estima malgrat saber que alguna cosa no li funciona, ell és fruit dels errors del seu temps –puntualitza Schlink–. És una història d’amor a l’ombra de la història alemanya”.  

Creador d’una sèrie negra protagonitzada peldetectiu Gerhard Selb, Schlink creu que “no es pot escriure sobre un personatge sense parlar sobre la societat i la història que l’envolta”. Així aconsegueix “una aproximació cada vegada més íntima a l’Olga”, que el lector coneix en primera persona, a través d’un jove que la va tractar als anys 50 i de les cartes que ella mateixa va enviar al seu estimat sense obtenir resposta.   

Temes:

Nazisme Llibres