PETICIÓ DE LA DELEGACIÓ DEL GOVERN

Un sopar amb el Rei obliga el MNAC a tancar aquest dijous

El museu rep sense gairebé antelació un requeriment per no obrir portes per motius de seguretat davant l'assistència de Felip VI a la gala de la Nit de la Logística

zentauroepp47457250 barcelona 22 03 2019 barcelona ambiente en el mnac  para un 190626120715

zentauroepp47457250 barcelona 22 03 2019 barcelona ambiente en el mnac para un 190626120715 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

La visita del Rei obliga el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a tancar aquest dijous, segons ha informat el centre en un comunicat aquest dimecres al matí. El museu haurà d’estar tancat tot el 27 de juny en compliment d’un requeriment rebut de la Delegació del Govern el migdia del dimarts 26, que al·lega motius de seguretat. 

Aquest requeriment explica que després d’haver-se fet una reunió de coordinació sobre matèria de seguretat i després d’una "anàlisi de riscos pels cossos policials" davant la visita del rei Felip VI a Catalunya, "per presidir el sopar de gala de la Nit de la Logística i la cerimònia de lliurament dels Premis SIL", s’ha acordat requerir a la direcció del MNAC que les instal·lacions del museu romanguin tancades. 

El sopar, que està organitzat pelConsorci de la Zona Franca, tindrà lloc a la Sala Oval del MNAC, que se sol llogar per contracte amb el Consorci per a sopars, congressos, etcètera; un contracte que, segons fonts del museu, mai contempla que aquests actes privats afectin l’activitat normal del centre.   

Queixes de la Conselleria de Cultura

La Conselleria de Cultura de la Generalitat ha considerat la mesura un “excés de zel”. Així mateix el departament ha lamentat que la decisió de la Delegació del Govern de tancar el MNAC per motius de seguretat “no ha tingut en compte la necessitat de fer compatible la garantia de la seguretat de l’acte amb l’activitat habitual del museu”.

La conselleria liderada per Mariàngela Vilallonga ha observat que, a causa de l’època de l’any, “aquests dies el museu rep una gran afluència de visitants i el fet de tancar tot el dia per un acte que se celebrarà a la nit comportarà un notable perjudici econòmic i també afectarà negativament la imatge del centre”.

Ha lamentat que no s’hagi acceptat cap “proposta alternativa com permetre que el museu obrís les portes amb normalitat dijous al matí” i tanqués amb prou antelació per permetre aplicar totes les mesures de seguretat requerides.

Segona vegada

És la segona vegada que el MNAC ha de tancar per una visita del rei Felip. Ja va passar el febrer passat quan el monarca va participar en la gala d’inauguració del Mobile World Congress, que va tenir lloc diumenge. En aquella ocasió el requeriment de la Delegació del Govern va ser entregat a les sis de la tarda del dia anterior a la recepció del museu sense cap avís previ.    

Davant el tancament, el MNAC, que va inaugurar la setmana passadal’exposició temporal 'El Víbora. Comix contracultural’,ja ha hagut de cancel·lar les visites guiades previstes amb 11 grups. El tancament també tindrà una repercussió important en les visites habituals, perquè en un dia com aquest dijous acostumen a rebre uns 3.000 visitants. Un tancament que també afectarà els serveis externs: la botiga, la cafeteria i el restaurant.  

El museu ja va tancar un dia, un dissabte, el desembre del 2013, per acollir el casament de luxe de la neboda d’un magnat indi. Però en aquella ocasió hi va haver compensació per al MNAC: durant dos dies l’entrada al centre va ser gratuïta i els ingressos es van utilitzar per a l’adquisició d’una obra de Josep Tapiró.

Notícies relacionades