Aquest dijous

Mor Dr. John, bruixot suprem de la música de Nova Orleans

El llegendari pianista de rhythm and blues va patir un atac al cor als 77 anys

zentauroepp48515370 dr john190607092308

zentauroepp48515370 dr john190607092308 / Jonathan Bachman

1
Es llegeix en minuts

No ha mort tant un músic com un tresor cultural. Dr. John, Malcolm John McRebennack de nom real, encapsulava l’extraordinària tradició musical de Nova Orleans. La seva mort esdevé després de la recent defunció del seu coetani Allen Toussaint (2015), també pianista i l’altre gran dipositari del descomunal llegat de 'Crescent City'. Dues pèrdues inconmensurabes pel que tenien aquests artistes d’últimes connexions amb un món perdut. Dr. John va morir dijous passat als 77 anys.  

I déu-n’hi-do quin món perdut va conèixer Dr. John. El de Professor Longhair, el de les sessions de gravació d’Ace Records, eld’Art Neville i Toussaint, amb els quals va forjar el característic rhythm and blues de Nova Orleans i, més tard, el seu encara més característic funk, amb The Meters al capdavant.

Format en una escena de músics i cantants majúsculs, Dr. John va fer el salt a la popularitat rock (o almenys a certa popularitat rock) amb 'Gris-Gris’, disc de 1968 en el qual va submergir el singular rhythm and blues de Nova Orleans en la idea de vudú. El resultat va ser un clàssic instantani de l’era psicodèlica. En van prendre nota els més llestos de la classe: els Rolling Stones, Eric Clapton i The Band van caure rendits als seus peus.    

Notícies relacionades

"La seva manera funky de combinar estils musicals i la seva personalitat imaginativa van ajudar a diversificar el so de Nova Orleans", va dir Neil Portnow, president de l’Acadèmia de Gravació, que entrega els Grammy (en va guanyar sis al llarg de la seva carrera).

La seva vida va estar marcada per la dependència a l’heroïna, que li va valer una estada de dos anys a la presó per possessió d’estupefaents.