ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA

'Buñuel en el laberinto de las tortugas': redibuixant Las Hurdes

L'animador Salvador Simó relata l'experiència del gran cineasta aragonès durant el rodatge del seu documental a la comarca extremenya

estrenos de la semana trailer de bunuel en el laberinto de las tortugas 2018 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Salvador Simó sempre va voler explicar històries a través d’imatges i va triar l’animació per fer-ho. Durant anys ha estat treballant en algunes de les superproduccions de Hollywood més complexes a nivell visual, des de ‘Les cròniques de Nàrnia’ a ‘Pirates del Carib’, passant per ‘El príncep de Pèrsia’ o ‘El llibre de la selva’, com a membre del departament de disseny d’efectes visuals. No obstant, quan Manuel Cristóbal (productor d’‘Arrugues’ o ‘Memòries d’un home en pijama’), li va proposar tornar a Espanya per encarregar-se de l’adaptació del còmic de Fermín Solís ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’, no s’ho va pensar dues vegades, sabia que era la seva gran oportunitat.

El projecte, a més, resultava d’allò més apassionant: endinsar-se en la vida del gran Luis Buñuel, en les seves obsessions i en les seves contradiccions i plasmar un dels moments professionals més complicats de la seva carrera, quan desencisat amb el surrealisme es va traslladar a Espanya per filmar un documental que reflectís la misèria d’una de les zones més pobres del país, Las Hurdes, a Extremadura.

“El primer que vaig pensar va ser: ¿com m’acostaré jo a Luis Buñuel? I al final el que em va salvar va ser l’angle que apliquem, perquè, al cap i a la fi, és la història d’un jove director que està començant, que ja sap el que és l’èxit i el fracàs i que de sobte, s’apassiona per un projecte en què de veritat creu. I roda un documental per canviar el món, però al final s’adona que aquesta pel·lícula l’ha canviat a ell”, explica Salvador Simó a EL PERIÓDICO.

Traç auster i realista

A través d’un traç auster i realista, la pel·lícula ens introdueix en les vicissituds del rodatge de ‘Las Hurdes, tierra sin pan’, en els problemes que van anar sorgint, en el xoc amb la terrible situació que allà es van trobar, al mateix temps que es va perfilant la història d’amistat entre ell, Buñuel i Ramón Acín, que va complir la promesa de produir-li la pel·lícula si li tocava la loteria, cosa que casualment va passar. “Jo crec que aquest acte de generositat et reconcilia en certa manera amb el gènere humà, veure que hi ha bones persones, gent que compleix la seva paraula. La relació entre tots dos és, en realitat, el cor de la pel·lícula”.

Salvador Simó, director de ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’ / EFE / FERNANDO ALVARADO

Notícies relacionades

També s’hi integren algunes visions de malsons del cineasta que tenen a veure amb la seva infància i que l’acosten als seus dimonis. En contraposició, quan la càmera comença a rodar al poble, apareixen fragments del documental original, en blanc i negre, servint com a contrapunt a l’animació per contribuir a enfortir la dimensió de les imatges. “Redibuixar els plans que va rodar Buñuel a Las Hurdes, hauria sigut un sacrilegi”.

‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’ es va presentar al passat Festival de Màlaga i competirà a la Secció Oficial del festival d’animació més important del món, el d’Annecy. Ja ha sigut venuda a més de trenta països, per la qual cosa la seva projecció internacional està assegurada. Un gran assoliment per al sector de l’animació espanyola independent i per a adults, que l’any passat també va obtenir reconeixement gràcies a ‘Un día más con vida’, de Raúl de la Fuente.