QUÈ ES POT FER AVUI A BARCELONA

'Ha nacido una estrella', la favorita dels Globus d'Or encara està als cines

El film, amb Bradley Cooper i Lady Gaga, és candidat a cinc dels premis que s'entreguen aquesta nit

Narra la relació entre un rocker en declivi i una cantant desconeguda que ajuda a triomfar

41487037 59

41487037 59 / FREDERIC J. BROWN (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Aquesta nit s’inicia la gran carrera dels premis cinematogràfics. Sí, perquè aquesta matinada s’entregaran al Beverly Hilton els primers grans guardons de la temporada, els Globus d’Or. Enrere van quedar aquells temps en què gairebé garantien l’èxit en posteriors cerimònies i es definien com l’avantsala dels Oscar, ja que en els últims anys les pel·lícules guanyadores no han aconseguit coincidir. Malgrat tot continuen sent útils com a baròmetre de la indústria, com el primer indici de per on poden anar les coses tot i que després, els premis dels diferents gremis i altres celebracions similars van marcant la tendència definitiva que culminarà el 25 de febrer amb l’entrega de les famoses estatuetes.

Els films amb més candidatures d’aquesta edició són El vicio del poder, amb sis nominacions, i Green book, amb cinc, però totes dues encara estan pendents d’estrena. La primera arribarà divendres que ve i la segona, l’1 de febrer. Per això ens centrarem en una de les principals favorites que encara es pot veure en els nostres cines. Es tracta d’Ha nacido una estrella, que compta amb cinc nominacions Ha nacido una estrella,en les categories de millor pel·lícula, director, actriu, actor i cançó (Shallow). La polèmica, com de costum, ha sigut present. En aquesta ocasió perquè els Globus distingeixen dos apartats, un per a pel·lícules dramàtiques i un altre per a les comèdies i musicals, i totes les seves nominacions han sigut en la primera categoria. Si això no és un musical... dramàtic, sí, però un musical.

Tot i les seves cançons ha sigut considerada un drama i no un musical. / WARNER BROS

Dos debuts amb èxit

Al nostre país es va estrenar a començaments d’octubre i encara segueix a la cartellera amb bona salut a diversos cines, cosa que no és gens habitual. Si el títol ens sona no és estrany, ja que es tracta de la quarta versió d’un argument clàssic que abans van interpretar Janet Gaynor, Judy Garland i Barbra Streisand i que ara suposa el debut com a protagonista de Lady Gaga. El seu company, Bradley Cooper (Ressaca a Las Vegas, La part positiva de les coses) també debuta, però com a realitzador i ha intentat aplicar, amb bon resultat, els consells que el gran Clint Eastwood li va donar durant el rodatge d’El francotirador.

Cooper dona vida a un famós cantant de rock que queda fascinat per una noia que escolta cantar en un club nocturn de drag queens. S’enamora d’ella i intenta ajudar-la en la seva carrera però, a mesura que ella avança, ell es va submergint cada vegada més en l’alcoholisme i les drogues, fent malbé el seu prestigi. Aquesta versió ha intentat actualitzar-se amb detalls aplicats a les noves tecnologies. Per exemple, mostra la importància actual de YouTube al món de la música o l’excessiva obsessió de la gent anònima per fer fotos amb el seu mòbil als famosos.

El film parla d’un cantant en declivi i una en ascens. / WARNER BROS

La sorpresa és Lady Gaga

De totes les adaptacions anteriors es pot destacar una curiositat, i és que té molts elements que recorden la versió de 1976, ja que els protagonistes són també un barbut (abans era Kris Kristofferson) i una cantant amb un nas prominent (Streisand), mostra concerts multitudinaris i la música és més rockera (tot i que a l’última pel·lícula, la banda sonora era també propera al country).

La principal sorpresa ha sigut Lady Gaga, que s’ajusta perfectament al paper tant en el seu vessant dramàtic com musical. És una oportunitat per veure la cantant amb la cara rentada i sense aquestes caracteritzacions excèntriques que sol utilitzar en les seves actuacions. Cooper també encerta en el seu personatge de l’ídol vingut a menys, un tipus encantador a què el perden les seves diferents addiccions.

Lady Gaga es mostra al natural sense caracteritzacions excèntriques. / WARNER BROS

¿La veritable història de la cantant?

El més qüestionable és que la protagonista, una cantautora que escriu unes delicioses balades, hagi d’adoptar un look extravagant, deixar-se acompanyar per ballarins per executar coreografies i interpretar els seus temes més horrorosos per triomfar. Tot i que també pot veure’s com un mirall en què pot mirar-se Lady Gaga, a la qual li ha passat una cosa semblant, ja que es tracta d’una artista amb una veu privilegiada que s’ha fet famosa amb cançons enganxoses molt per sota del seu talent. Igualment mostra l’implacable que continua sent la indústria discogràfica, que no té sentiments i únicament preocupada per la comercialitat. En aquest sentit és molt reveladora l’última conversa entre el músic i el mànager de la noia.

¿Aconseguirà emportar-se el gran premi de la nit? ¿Es convertirà Lady Gaga en l’actriu sorpresa de la temporada? ¿Convencerà Bradley Cooper els votants que no només pot ser un bon actor, sinó que també serveix per dirigir? Segons vaticinen els experts serà la triomfadora aquesta nit i s’emportarà gairebé tots els premis a què és candidata. ¿Es compliran les previsions? Ja falten poques hores per saber-ho... però, de moment, avui podem comprovar a les nostres sales si realment val la pena.

Notícies relacionades

  

 

‘Ha nacido una estrella’

Director:  Bradley Cooper.

Actors:  Lady Gaga, Bradley Cooper i Sam Elliott.

Cines:  veure cartellera.

Més informació:  www.astarisbornmovie.net