QUÈ ES POT FER AVUI A BARCELONA

Fira de Gran Via: última oportunitat per als Reis Mags

Acull 200 parades, està oberta fins a la matinada i ofereix joguines, regals, artesania i xurreries

Els personatges de 'Star Wars' participen avui en una campanya per recollir obsequis per als nens

jcarbo46427154 fira reis190104211129

jcarbo46427154 fira reis190104211129

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Aquesta nit és la nit. Ha arribat el moment, ja no fa falta esperar més. Qui més qui menys (no només els nens) avui se n’anirà a dormir amb nervis esperant l’arribada dels Reis Mags. ¿Què em portaran? ¿Tindré el regal que he demanat? Melchor i companyia solen ser previsors però, clar, amb tants i tants petits i grans als quals obsequiar, és possible que hagin anat una mica justos de temps i encara els falti algun petit detall per rematar el lot. Estimats Reis Mags, no temeu, us donarem la solució...

Durant tota la nit us podeu acostar a la Gran Via de Barcelona, on trobareu unes 200 parades amb tota mena de regals i hi podeu anar fins ben entrada la matinada, ja que estan obertes fins a les 5 o les 6 del matí... Aquesta fira ocupa aquesta gran artèria de la ciutat des de Muntaner fins a la confluència amb Calàbria i està dividida en cinc grans sectors, alguns intercalats: joguines, regals, artesania, firaires i xurreries.   

Una de les novetats és l’exhibició de jocs de màgia. / ROBERT RAMOS

Joguines de tot tipus i una campanya solidària

Si comencem a Muntaner, ens trobarem en primer lloc les 58 parades de joguines, que arriben fins a Villarroel. Allà n’hi trobarem de tot tipus: de fusta, de disseny, educatius, de primera infància, de plàstic, ninots i nines, així com vestits fets a mà per a ells, patinets o bicicletes. Per als petits més presumits també ofereixen alguns articles de bijuteria infantil, penjolls i braçalets que van canviant de colors, l’última moda. Els amants dels prestidigitadors també estan d’enhorabona, ja que hi ha exhibicions de jocs de màgia i diversos models de la regla màgica.

Hi podem trobar centenars de ninots i vestits a mida per a ells. / ROBERT RAMOS

Altres opcions originals són les joguines antigues de metall, com uns preciosos cavallets, o uns cignes de vidre.  Igualment, hi podem trobar els que surten en els anuncis de la tele i alguna parada amb llaminadures típiques dels Reis o l’odiat carbó. Però de tots els estands el nostre favorit és el solidari, que es dedica a la recollida de joguines per als nens ingressats a la Vall d’Hebrón. Es tracta de la campanya “Una joguina, un regal. Cap nen sense joguina”, que avui tindrà lloc entre les 20.00 i les 22.00 hores i comptarà amb uns convidats molt especials, els Star Pops de Girona, que aniran disfressats com els personatges de les pel·lícules d’Star Wars que agraden per igual als nens i als seus pares.

L’oferta de joguines és molt variada. / ROBERT RAMOS

Artesans i firaires

Entre Urgell i Calàbria hi ha les parades de regals, ni més ni menys que 168, i les d’artesania, que són unes 40. Entre altres articles podrem comprar-hi bijuteria, plata, joieria bizantina, bosses de pell o de cuir, roba, bufandes, joguines artesanes, detalls egipcis, cinturons o sabons artesans. També hi ha jocs de fusta, d’habilitat, trencaclosques, i hi podrem descobrir el significat dels nostres noms o l’heràldica dels nostres cognoms, ¡a veure si al final resulta que tenim avantpassats d’Invernalia...!

Els jocs de fusta són un dels seus grans atractius. / ROBERT RAMOS

Els firaires tradicionals cada vegada són menys, però s’agraeix que continuïn existint i mantenint viva la il·lusió. Aquest any n’hi ha una quinzena que es concentren entre Urgell i Villarroel. Ens oferiran xocolates, carbó, articles de broma, algunes joguines, ninots de nadó o nines artesanes, bosses, carteres, disfresses i fins i tot articles que faran les delícies dels més independentistes.

No hi poden faltar els xurros

Notícies relacionades

Un altre sector que manté la flama de la tradició és el dels xurrers, amb 11 representants que estan repartits estratègicament per tota la Gran Via. Aquests sí que van ser els primers food trucks de la història. En alguns casos, es tracta de la tercera generació d’una família que s’estableix en aquesta fira. Tenen xurros amb xocolata, ¡faltaria més!, però també xuixos de crema, nata o almívar de llet, porres, pastes o crocants, cal anar-s’hi adaptant amb els anys. I també snacks, patates, cuquets o cotnes per entretenir-nos menjant alguna cosa mentre fem un volt.

Les xurreries no poden faltar en aquesta cita anual. / ROBERT RAMOS

La Gran Via es converteix aquesta nit en el gran after hours de Barcelona. Els més veterans expliquen que l’habitual és assistir a la cavalcada i, quan aquesta acaba, començar a recórrer el carrer. Es comença el passeig amb la xocolata amb xurros i se segueix amb el tortell de Reis. Ah! I un altre element que no canvia amb el temps: cal passar per davant de la pastisseria Escribà i tocar la campana. No hi ha perill, sona tota la nit i els veïns mai s’han queixat. ¡Bona nit a tothom i feliç despertar!

Fira de Reis a la Gran Via

Lloc:  Gran Via de les Corts Catalanes (des de Muntaner fins a Calàbria).

Horaris:  avui, fins ben entrada la matinada.

Preu:  entrada lliure.

Més informació:  www.firareisgranviabcn.com