ESTRENES DE LA SETMANA

'Bumblebee' tanca el 'blockbuster' definitiu

L'acabada d'estrenar 'Bumblebee' posa fi, a tall de 'spin-off', a l'exitosa saga 'Transformers', que inclou joguines, còmics, sèries d'animació i cinc pel·lícules de de Michael Bay

bumblebee

bumblebee

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El juny del 2009 es va estrenar ‘Transformers: La venganza de los caídos’, primera seqüela de ‘Transformers’ (2007). El director Michael Bay explicava llavors que la segona pel·lícula era més èpica que la primera perquè una havia sigut filmada en un radi de 25 quilòmetres quadrats a Los Angeles, mentre que l’altra havia sigut rodada a mig món. “Amb la primera em vaig tirar a la piscina, amb la segona els efectes especials eren molt superiors, sobretot en la interacció entre els robots i els humans”, comentava el director. ‘Transformers’ havia costat 130 milions d’euros i en el primer cap de setmana als EUA ja n’havia recaptat la meitat. El segon film va tenir un pressupost de 175 milions i només tres mesos després de la seva estrena acumulava a tot el món la barbaritat de 730 milions d’euros de recaptació. Pocs negocis hauran sigut tan rodons en el camp del ‘blockbuster’ de l’última dècada.

Bay, que fins aleshores era responsable de films cars però de múscul més físic que robòtic, com ‘La roca’, ‘Pearl Harbor’ i les dues entregues de ‘Policías rebeldes’, va ser l’escollit per Steven Spielberg, productor de la saga cinematogràfica, per dirigir els films d’aquesta. De jove, Bay havia treballat per a Spielberg arxivant els ‘story boards’ de ‘A la recerca de l’arca perduda’, així que era un somni fet realitat, com el de J. J. Abrams i J. A. Bayona quan van aconseguir que el seu admirat Spielberg els produís ‘Super 8’ i ‘Jurassic World: El regne caigut’, respectivament. Ja que hem citat Abrams, el guió del primer Transformers està escrit per Alex Kurtzman i Roberto Orci, guionistes d’‘Alias’ i creadors de ‘Fringe’, dues de les millors sèries televisives produïdes per Abrams.

Guerra robòtica a la Terra

Notícies relacionades

La trama és bàsica: dues races de robots gegants procedents del planeta Cybertron, els pèrfids decepticons i els més bonassos autobots, capaços de convertir-se en avió o en automòbil, s’enfronten entre ells a la Terra davant dels ulls atònits dels adolescents Megan Fox i Shia LaBeouf. Fox va desaparèixer en la tercera part, ‘Transformers: El lado oscuro de la Luna’ (2011), i Mark Wahlberg, en el paper d’un mecànic més madur, va substituir LaBeouf a ‘Transformers: La era de la extinción’ (2014) i a ‘Transformers: El último caballero’ (2017).

Michael Bay, en el rodatge d’una de les entregues de ‘Transformers’

LaBeouf era fan d’aquest univers robòtic des que tenia nou anys. Perquè abans dels films de Bay, ‘Transformers’ era una franquícia d’entreteniment generada a començaments dels 80 per les empreses de joguines Hasbro i Takana Tomy. Marvel va realitzar el 1984 una adaptació al còmic i el mateix any va arribar la sèrie d’animació The Transformers, seguida del llargmetratge ‘Transformers: la película’ (1986): està ambientada al 2005, quan els decepticons han conquerit Cybertron i els seus rivals creen Autobot City a la Terra. Com en les històries de superherois, s’han creat diferents universos paral·lels de la franquícia que han alimentat des d’una desena de noves sèries animades fins a l’acabat d’estrenar ‘spin-off’ dels vuitanta ‘Bumblebee’, protagonitzat per l’autobot convertit en Volkswagen Escarbat.