CINE NADALENC DE TERROR

10 pel·lícules de Nadal per tremolar de por

Títols disponibles en 'streaming' que ens recorden que aquestes festes poden ser l'horror

zentauroepp46340273 condenados de ultratumba - 1972181222194857

zentauroepp46340273 condenados de ultratumba - 1972181222194857

7
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa poc arribava a les cartelleres, gairebé coincidint amb el Nadal, 'Ana y el Apocalipsis', nova addició a aquesta noble tradició de pel·lícules que observen el Nadal no com un temps d’alegria i candor, nostàlgia i calidesa, sinó com un període purament de malsons. No només a causa de segons quins familiars retrobats en sopars amb alts i baixos, o d’un clima potser ferotge, sinó dels assassins i terrors diversos que poden elegir aquestes dates tan assenyalades per deixar empremta.

Els estudiants escocesos d’'Ana y el Apocalipsis' veuen arruïnat el seu Nadal per una plaga zombi que combaten a cop de bat de beisbol i... cançons (és un musical). Moltes pel·lícules de terror nadalenc són, alhora, comèdies, perquè l’imaginari i el colorit extrem d’aquestes festes es presten bé a la sàtira, sobretot la més fosca.

Abans que a aquests zombis amb jerseis de rens, els sofridors del cine de terror nadalenc se les han vist amb tota classe de perills. Hi ha la figura del Santa Claus assassí, que baixa per la xemeneia amb els pitjors fums del món; criatures producte d’un rellotge aturat i un incaut mos després de mitjanit; senyores amb excessiu afany protector; ninots de neu tètrics i mig fosos; o amenaces terribles que podien portar tota la vida amb ells.

Tots aquests perills apareixen en aquesta llista de pel·lícules de Nadal gens, gens amables: alternatives fora de la norma (com les que vam proposar en un altre decàleg l’any passat) al cine de bones intencions amb què ens abrasaran des de tots els costats en els pròxims dies.

Les cadenes generalistes ja tenen preparats, segurament, els seus telefilms de saldo; drames d’estar per casa amb proliferació de cartes als Reis, reunions familiars o declaracions d’amor en paisatges nevats. Les plataformes d’encuny recent no són alienes, d’altra banda, a la sacarina: busquin 'Nadal’ a Netflix i vegin desplegar-se davant dels seus ulls tot un museu dels horrors. D’'Unas vacaciones de cuento' a la segona part d’'Un príncipe de Navidad’, les opcions fan tremolar.

En la llista de sota hi ha terror, però terror del bo. El Nadal pot ser un horror. També pot significar el millor horror, com, per exemple, una perla semioculta del gran director Curtis Harrington, una antologia de l’estudi britànic de culte Amicus, una pel·lícula seminal per al gènere 'slasher' (o 'de ganivetades’)... La majoria són un regal. D’altres, potser tenen alguna cosa de plaer culpable. No en podran oblidar cap, ja sigui per bons motius o per d’altres una mica menys bons.

Totes estan disponibles en algun servei de ‘streaming’, així que no hi ha excusa: fugin del cine nadalenc ranci.

1. 'Al morir la noche' (Diversos directors, 1945)

Una cosa així com la mare de les pel·lícules episòdiques de terror (i inspiració, també, per a alguna entrega de 'La dimensión desconocida’). La productora Ealing (més cèlebre per les seves comèdies dels 50) proposava sis relats, dirigits per diferents directors, amb aromes de la millor 'ghost story' anglesa. En el segon, obra de Cavalcanti, una adolescent (Sally Ann Howes) coneix un nen misteriós mentre juga a fet i amagar en una festa de Nadal. Però la joia és el segment final, el del ventríloc (Michael Redgrave) posseït pel seu propi ninot. Disponible a Filmin.


2. '¿Quién mató a Tía Roo?' (Curtis Harrington, 1971)

Durant els 60, Hollywood es va entossudir a convertir les seves antigues deesses del cel·luloide en personatges antiglamurosos, desequilibrats i terrorífics: naixia el 'hagsploitation'. El subgènere encara va tenir exemples als 70, com aquesta revisió especialment macabra de 'Hansel y Gretel', oportunitat de Shelley Winters per cultivar un costat grotesc. Cada Nadal, una rica vídua (Winters) porta orfes locals al seu casalot perquè sopin i dormin en condicions i obrin regals. Hi ha una nena, la Katy, clavada a la seva filla morta, de la qual no es voldrà desprendre. Disponible a Filmin.


3. 'Condenados de ultratumba' (Freddie Francis, 1972)

Com 'Al morir la noche’, una altra pionera antologia de terror anglesa, en aquest cas de l’estudi Amicus. Dirigeix un habitual de la casa (i de Hammer), el gran Freddie Francis, a partir d’un guió de Milton Subotsky basat en històries dels còmics EC. En la primera, una Joan Collins homicida topa amb la forma de la seva sabata: un Santa Claus assassí. Després d’aquest combat, se suposa que la pel·lícula hauria d’anar cap a baix, però encara queden meravelles protagonitzades per Ian Hendry (aquest gloriós malson moral en bucle) o l’immortal Peter Cushing. Disponible a Filmin i Movistar+.


4. 'Noche silenciosa, noche sangrienta' (Theodore Gershuny, 1972)

En algun lloc entre el cine de casa encantada i el proto-'slasher', aquesta semioblidada raresa, una de les primeres produccions de Lloyd Kaufman, arrenca amb un home fugint d’una casa, embolicat en flames, la nit de Nadal. Anys després, l’hereu de la mansió vol vendre-la i treure-se-la de sobre, però haurà d’esperar que surti d’allà l’assassí en sèrie que s’hi ha refugiat. No té ritme, però va sobrada d’atmosfera estranya i, curiosament, estrelles warholianes. Disponible a Filmin (tot i que, pel que sembla, és de domini públic).


5. ‘Navidades negras’ (Bob Clark, 1974)

Quatre anys abans de 'La noche de Halloween', aquesta infravalorada pel·lícula de Bob Clark apuntalava ja amb elegància les convencions del gènere 'slasher'. ¿Els sona aquesta escena en la qual una ànima càndida rep una trucada amenaçadora i el monstre resulta ser a casa?. Ja apareixia aquí, molt abans de 'Llama un extraño'; moltíssim abans de 'Scream'. Per cert, tampoc facin escarafalls al ‘remake’ del 2006, aquí titulat 'Negra Navidad’: va quedar bastant simpàtic, malgrat patir l’assalt creatiu de Harvey 'Manostijeras' Weinstein. Disponible a Filmin i Movistar+.


6. 'Gremlins' (Joe Dante, 1984)

La pel·lícula que no pot faltar en cap llista de terror nadalenc que es preï de ser-ho. I, per ser una mica més precisos, la millor comèdia de terror nadalenca de la història. Difícil dir sobre aquest film una cosa que no s’hagi dit ja: des del seu bestiari imponent (creació de Chris Walas, el mateix home que va desintegrar Jeff Goldblum a 'La mosca') fins al seu fantàstic equilibri entre, el que dèiem, l’horror, la comèdia i la sincera emoció nadalenca. Tot hi és perfecte. Qualsevol excusa és bona per revisar el clàssic de Joe Dante. I el Nadal, una especialment bona. Disponible a Movistar+.


7. 'Game Over: se acabó el juego' (René Manzor, 1989)

Ara ja estem acostumats al cine nadalenc més o menys fosc, però hi va haver un temps en què podia armar-se un enrenou: 'Noche de paz, noche de muerte’ va ser retirada dels cines nord-americans, tot i que tampoc va ser la primera pel·lícula amb un Santa Claus letal. Ni tampoc seria l’última. Cinc anys després, va arribar aquesta insana proposta de René Manzor en la qual un nen vestit de camuflatge se les veia amb un altre Bad Santa; un 'Sol a casa' d’impacte. Degué d’agradar-li a Spielberg, perquè Manzor va passar a dirigir diversos episodis de 'Les aventures del jove Indiana Jones'. Disponible a Filmin.


8. 'Jack Frost' (Troy Miller, 1998)

No, no em refereixo a la pel·lícula de terror estrenada en vídeo, sinó a la llançada un any després, presumptament amb l’objectiu de fer riure i estovar el cor a tota la família. Missió fallida. Si alguna cosa aconsegueix 'Jack Frost’ és aterrir de valent. Al cap i a la fi, parlem d’una pel·lícula en la qual un noi veu com el seu pare (Michael Keaton), mort en accident de trànsit, torna a la vida en forma de ninot de neu. ¡Glups! Entre altres horrors, veiem com comença a fondre’s en un clímax que traumatitza per a tota la vida. Disponible per llogar a PlayStation, Rakuten TV i iTunes.


9. 'Escalofríos' (Gregory Jacobs, 2007)

Notícies relacionades

Abans de mudar-se amb el seu marit, John Krasinski, a 'Un lugar tranquilo’, Emily Blunt ja havia provat sort en el terror en aquesta pel·lícula injustament oblidada de Gregory Jacobs, mà dreta de Steven Soderbergh des que en va ser l’ajudant a 'El rey de la colina'. Una jove busca company de cotxe al tornar a casa (així és, per Nadal) i el troba en un paio que oculta segones intencions. Però això no és el pitjor: a l’'stalker' se li afegeixen els fantasmes. Esgarrifances sòlides en un 'thriller' sobrenatural d’hora i mitja, la durada ideal. Disponible per llogar a Google Play i iTunes.  


10. 'Cuidado con los extraños' (Chris Peckover, 2016)

En els últims anys, el mercat del VOD (Video On Demand) s’ha omplert de pel·lícules nadalenques sagnants. La de l’australià Peckover, una espècie de (per)versió de 'Sol a casa’ amb elements de 'Funny games', està per sobre de la mitjana. El que comença com una comèdia sexual adolescent (noi de 12 anys vol perdre virginitat amb la seva mainadera) acaba sent una altra cosa i després una altra, fins a arribar a llocs realment foscos. Sorprenents actuacions del seu jove repartiment, que inclou els dos nens de 'La visita' de Shyamalan, Olivia DeJonge i Ed Oxenbould. Disponible a Movistar+.

Temes:

Nadal Cine