EXPOSICIÓ

L'art que Thannhauser va salvar dels nazis

El Guggenheim de Bilbao exposa 'De Van Gogh a Picasso', el llegat que el col·leccionista alemany va donar a la institució novaiorquesa fa mig segle

jgarcia45115727 graf7120  bilbao  20 09 2018   megan fontanella  comisaria d180920193636

jgarcia45115727 graf7120 bilbao 20 09 2018 megan fontanella comisaria d180920193636 / LUIS TEJIDO

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De nou Picasso. Si a començaments de setmana, París inaugurava una important mostra dedicada al geni malagueny, avui l’artista més universal del segle XX obre per duplicat: a Barcelona i a Bilbao. Així que l’onada picassiana, justificada segons els experts de l’art, comença a agafar dimensions de tsunami. Però si a París Picasso neda sol, a les mostres presentades avui ho fa acompanyat. A Barcelona, dels mestres en qui es va fixar quan amb tot just 20 anys va aterrar a la capital francesa; a la riba del Nervión, al Guggenheim, dels artistes que va admirar i va col·leccionar la família Thannhauser, llinatge de galeristes alemanys que van reunir la que es considera una de les millors col·leccions d’art europeu de finals del XIX i principis del XX.

‘Els jugadors de futbol’ (1908), oli de de Rousseau.

La col·lecció Thannhauser va arribar al Guggenheim de Nova York el 1965, primer com a préstec i després, el 1978, com a donació, i va ser fonamental per als fons de la institució, fins aleshores, centrada en l’art abstracte. Les 75 obres que la família de marxants va llegar són impressionistes, postimpressionistes i firmades per Picasso, pioner de la modernitat. Just el que el Guggenheim no tenia. I són, també, el reflex del gust d’un llinatge entregat a l’art. Són les peces que o van comprar expressament o van passar per les seves mans i van etiquetar amb l’etiqueta: "No està en venda". Les disfrutaven. Ara, 50 d’aquestes, entre les quals 22 'picassos', pengen, fins al 24 de març, de les parets de l’edifici de Frank Gehry a 'De Van Gogh a Picasso. El legado de Thannhauser'.   

París i Nova York

La història dels Thannhauser és la història de molts amants de l’art jueus a l’Alemanya dels anys 30. Marxants que van apostar per l’art modern –degenerat per als nazis– i que van acabar fugint per salvar la seva vida i en la marxa van perdre part de les seves col·leccions. Això va passar amb Justin Thannhauser, hereu del Heinrich, el primer marxant de la família. Després d’exposarMonet, Gauguin, Rousseau...; presentar per primera vegada Picasso a Alemanya; realitzar la mostra més gran del país dedicada a Matisse, i organitzar la primera exposició del Genet Blau i, per tant, de triomfar com a galerista, es va haver d’exiliar als Estats Units, el 1941, passant abans per París. D’Alemanya, Justin i la seva família en van marxar el 37 camí de la capital francesa. Allà es van instal·lar i des d’allà van distribuir la seva col·lecció entre museus i exposicions itinerants per evitar que fos destruïda.

El Moma, per exemple, va conservar 'Muntanyes de Saint-Rémy' de Van Gogh, que va arribar a Nova York el 1939 per a una exposició i allà es va quedar fins que Justin va poder recuperar-lo. Tot i així, moltes obres es van perdre. Algunes d’espoliades, els nazis van entrar al seu domicili, i d’altres de destruïdes: quan les seves possessions anaven camí de França, 13 contenidors i 11 quadros sense embalar van ser retinguts a Berlín, transferits a un magatzem i destruïts durant un bombardeig. D’altres, com 'Dona amb periquito', de Renoir, i 'El Palau Ducal vist des de San Giorgio Maggiore', de Monet, es van salvar perquè estaven de gira per Sud-amèrica. Les tres brillen en l’exposició, també ho fan 'La dona dels cabells grocs' i  'Llagosta i gat’, totes dues de Picasso. La primera comprada directament a l’artista el 1937; la segona, un regal de noces del geni a Justin després del seu segon matrimoni.

'Le moulin de la Galette' (1900), oli de Picasso.

Un Rousseau amb història 

Notícies relacionades

Amb tot, la peça més espectacular del malagueny en l’exposició és 'Le moulin de la Galette'; i la peça més emocionant, per la seva història, 'Els jugadors de futbol’ de Rousseau. Justin el va descobrir i es va enamorar del quadro el 1912, quan el va veure a la galeria de Berthe Weill (la primera dona a obrir una sala d’art a París) i el va adquirir per 750 francs. Però el va haver de vendre: “Pretenia mantenir-lo ena meva col·lecció –i el vaig tenir penjat a casa nostra–, i només el vaig vendre després d’haver-me casat perquè necessitàvem diners per moblar la casa”, va explicar el col·leccionista en el seu moment. Però la peça va acabar als fons del Guggenheim el 1960 i s’exposa, gairebé sempre, com si formés part de la col·lecció Thannhauser.

"Espero que sigui apreciada. Representa tota la meva vida": són les paraules que va pronunciar Justin després de l’anunci de la donació de les obres.