AVENÇ DE PROGRAMA

Nicolas Cage rebrà el Gran Premi Honorífic de Sitges

La 51a edició del festival tindrà també com a convidats Ed Harris i John Carpenter, que oferirà un concert

nicolas-cage-mandy

nicolas-cage-mandy

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nicolas Cage, un dels actors més carismàtics (i treballadors) del cine modern, recollirà aquest octubre el Gran Premi Honorífic de Sitges, segons ha informat Ángel Sala, director del festival, en la tradicional roda de premsa estiuenca. El protagonista de 'Cor salvatge', 'Cara a cara' i tantes (i tantes) d’altres, també hi serà per presentar 'Mandy', de Panos Cosmatos, la psicotròpica pel·lícula de terror que va causar sensació en l’últim festival de Cannes.

A més, recollirà premi a la seva trajectòria l’actor/director Ed Harris, en qui han confiat autors clau del cine fantàstic com ara James Cameron ('Abyss'), George A. Romero ('Els cavallers de la moto', 'Creepshow') i David Cronenberg ('Una història de violència'). L’Home de Negre de 'Westworld' cavalcarà per Sitges.

El trio d’asos a la màniga es completa amb John Carpenter, increïblement, per primera vegada al festival. El director de 'La noche de Halloween', el 40è aniversari de la qual se celebrarà en aquesta edició, recuperarà els temes principals dels seus clàssics (compostos per ell mateix) en un directe a l’Auditori Melià, dissabte, dia 13 d’octubre. Si és com el del Primavera Sound, hi haurà llàgrimes. I banyes

Títols a concurs

La roda de premsa ha servit també per anunciar nous títols, el que molts fans anhelen. A la secció oficial s’aprecia cert auge del cine iberoamericà: arriben títols prometedors des de l’Argentina ('Animal’ i 'Muere, monstruo, muere'), Colòmbia ('Siete cabezas’, del director d’'El páramo’, Jaime Osorio Márquez), Portugal ('Diamantino')... Al programa s’afegeix també la catalana 'L’any de la plaga', adaptació de la novel·la de Marc Pastor per Carlos Martín Ferrera.

Des del Japó arribarà 'Inuyashiki', una altra adaptació d’un manga d’Hiroya Oku ('Gantz') a càrrec de Shinsuke Sato; 'Laplace’s witch' de l’incansable Takashi Miike, i l’anime 'Maquia: When the promised flower blooms', debut com a directora de llargs de la guionista Mari Okada ('El himno del corazón').

El terror indie nord-americà estarà representat per títols com ara ‘Elizabeth Harvest', de Sebastian Gutierrez, reinvenció ci-fi del conte de 'Barbablava’; 'I think we're alone now', de Reed Morano (directora dels primers capítols de “The handmaid’s tale”); 'Nancy', de Christina Choe, amb la sempre suggestiva Andrea Riseborough (a qui també podrem veure a 'Mandy'), o 'The man who killed Hitler and then the Bigfoot', de Robert D. Krzykowski, protagonitzada per Sam Elliott i produïda per John Sayles. ¡I amb efectes de Douglas Trumbull!

A més, repeteixen al festival autors com ara Jim Hosking ('An evening with Beverly Luff Linn'), Quentin Dupieux (exitosa comèdia absurda 'Au poste!'), Agnieszka Smoczynska (el drama familiar 'Fugue'), Mani Haghighi ('Pig') i Colin Minihan ('What keeps you alive').

Més carn

A la secció paral·lela Òrbita, més orientada al 'thriller’, veurem pel·lícules com ara 'Asher', protagonitzada i produïda pel convidat al festival Ron Perlman; el relat de supervivència 'Arctic', amb Mads Mikkelsen; 'Galveston', adaptació de la novel·la de Nic 'True detective' Pizzolatto per Mélanie Laurent; i 'Operation Red Sea', acció militar d’alt octanatge per qui comença a ser el Michael Bay del cine xinès: Dante Lam.

Anima’t inclourà la gore 'Chuck Steel: Night of the trampires' i 'Liz and the blue bird', nova pel·lícula de l’autora d’'Una voz silenciosa', mentre que a Noves Visions podrem comprovar el bon estat de salut del més arriscat 'fantastique' europeu: el terror de cambra de 'Domestique', la comparada amb Zulawski 'Luz’ i l’espanyola 'The invocation of Enver Simaku' prometen esgarrifances serioses. En aquesta mateixa secció, autoria asiàtica de primer ordre: Lav Diaz dirigeix 'Season of the devil' i Apichatpong Weerasethakul participa en el film col·lectiu 'Ten years Thailand'.

Panorama Fantàstic donarà la veu a molts debutants, cas de la productora convertida en directora Jenn Wexler ('The ranger'), Xu Jizhou ('The liquidator') o Daniel Goldhaber ('Cam'). No és cap principiant Darren Lynn Bousman, director de bona part de la saga 'Saw' que reviu la 'nunsploitation' (el cine sensacionalista sobre monges) amb 'St. Agatha'.

Notícies relacionades

Finalment, s’ha de destacar el sempre noble afany divulgatiu de Brigadoon, que aquest any oferirà documentals sobre el cine quinqui, els estudis Esplugas City o directors de culte com ara José María Zabalza i Jairo Pinillo, a més de retre homenatge al desaparegut Umberto Lenzi amb pel·lícules com ara 'La guerra del hierro', 'Una droga llamada Helen' i 'La invasión de los zombis atómicos’, en la qual va fer córrer els zombis 22 anys abans de '28 dies después’.

La 51a edició del festival de Sitges se celebrarà del 4 al 14 d’octubre. Els primers abonaments i packs s’acaben de posar  a la venda aquí.