CITA AMB LA HISTORIETA
El Saló del Còmic aposta pels lectors del futur
El nou espai infantil del festival busca enganxar el públic més jove amb tallers i nombroses activitats
Les editorials estan publicant cada vegada més títols d'historietes per a nens
zentauroepp42893669 barcelona 12 04 2018 sal n del c mic dia 1 ambiente y sta180412204743 /
L’Iván té 10 anys. Està assegut al costat d’una colla de companys en un dels diversos tallers repartits en els 3.000 metres quadrats de l’espai Còmic Kids, l’esperada novetat d’aquest Saló del Còmic. Ahir, primera jornada del festival, la tradicionalment més fluixa de públic, el gruix de visitants són, també tradicionalment, els grups escolars, que a primera hora ja feien una bulliciosa cua per entrar. No ho saben, però sobre ells recau la mirada de molts adults que anhelen convertir-los en els lectors del futur, igual que ells es van forjar com a tals amb els tebeos de la seva infància. Però tornant a l’Iván: el xaval és el primer d’acabar la seva tasca, dibuixar un còmic sota la premissa de «convertir algú de la teva família en superheroi», aclareix un instructor de l’Escola Joso de còmic. L’Iván ensenya orgullós un foli on ha dibuixat un Capità Amèrica. «És el meu pare», explica. Al costat, un altre full amb un indescriptible ser de múltiples braços. «És el Gru, i té moltes mans per fer més mal». És, clar, el dolent preferit. I amb els dos personatges ha muntat una historieta sobre vinyetes: «Tots dos s’enfronten i moren. I llavors baixa un àngel que és Superman i es tira un pet». Imaginació de futur autor.
«Si no tens lectors joves avui no en podràs tenir de madurs i adults en el futur, ni tampoc podràs tenir autors –assenyala Antoni Guiral, divulgador de còmics i comissari del saló–. No es tracta d’acostar-los el còmic, sinó de gairebé submergir-los-hi, perquè és un mitjà que els nens assumeixen molt bé. Els entra per la vista i l’entenen a la primera. I a través seu aprenen moltes coses que d’una manera o altra rebutgen o els costa». Exemples de temes difícils tractats amb exquisidesa i efectivitat són Zenobia (Barbara Fiore), de Morten Dürr i Lars Horneman, sobre el drama dels refugiats, o Frank (Dibbuks), de Ximo Abadia, una necessària forma d’explicar la dictadura franquista.
Aposta editorial
«Cal destacar l’important esforç de moltes editorials que publiquen cada vegada més còmic infantil», recalca Guiral. Cosa que es constata en els diversos expositors, com el de Bang Ediciones, que fa una dècada que aposta per això amb la seva col·lecció Mamut, d’ampli catàleg i ara amb nova sèrie sobre ciència, Mamut Listo.
El nombre de novetats infantils durant el 2017 només va ser el 5,7% del total de còmics publicats a Espanya, segons l’informe anual de Tebeosfera, que ahir va presentar al Saló el seu impulsor, Manuel Barrero. Una xifra, segons l’associació, «per sota del que seria desitjable». Però torna a créixer el nombre de títols editats: 200 enfront dels 153 del 2016.
Rellançament de Bruguera
Rellançament de BrugueraEn l’aposta editorial pel còmic infantil, malgrat que també per la nostàlgia adulta, coincideix el rellançament, anunciat ahir per Penguin Random House, dels grans clàssics de Bruguera, que va forjar lectors de tantes generacions amb els seus tebeos. Serà a partir de l’octubre, amb 45 títols a l’any, quan aparegui Lo mejor de Vázquez, amb els seus mítics personatges com Las hermanas Gilda, Anacleto agente secreto o La familia Cebolleta; Lo mejor de sir Tim O’Theo, de Raf, i Lo mejor de las aventuras cortas de Mortadelo y Filemón, de Francisco Ibáñez, dibuixades entre el 1958 i el 1972. Els seguirà Zipi y Zape, d’Escobar.
Notícies relacionadesMentrestant, la nord-americana Shea Fontana, amb les seves Super Hero Girls, serà avui reclam a ECC Ediciones. «Els seus personatges són noies que representen l’apoderament de la dona», apunta David Fernández, editor de la línia infantil.
De tornada a la Còmic Kids, un altre taller el controla la colombiana Lorena Álvarez, autora de Luces nocturnas (Astiberri), que es mou –«desbordada i aclaparada», assegura– entre una vintena de petits que seguint les seves indicacions fan anar els llapis sobre la moqueta. Al davant, Kiko Da Silva, en una cadireta infantil, dibuixa sobre una tauleta, gairebé sepultat per un altre intimidador grup que l’envolta. Ell també té novetat: Fiz. Curso de Cómic (Dibbuks), d’atractiva estructura i divertit grafisme, que els explica com fer una historieta. I ho fa, tornant a l’escatològic que tant agrada als nens, a través de «caques, pets» i altres.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"