04 jul 2020

Anar al contingut

11 i 12 de maig al CCCB

Simon Reynolds i Ishmael Reed se sumen al Primera Persona 2018

El festival comptarà també amb el dibuixant Tom Gauld, la cantautora Christina Rosenvinge, la filòsofa Marina Garcés i l'artista Gee Vaucher

Rafael Tapounet

Simon Reynolds i Ishmael Reed se sumen al Primera Persona 2018

De la programació de la setena edició del festival Primera Persona 2018, que tindrà lloc els dies 11 i 12 de maig a l’Auditori del CCCB, ja se sabien algunes coses. Se sabia, per exemple, que els seus organitzadors pretenien donar a aquesta nova entrega un caràcter «més femení i feminista» que mai. I que comptaven per fer-ho amb l’estimulant presència de les escriptores i activistes Vivian Gornick (Vincles ferotges), Virginie Despentes (Teoria King Kong) i Roxane Gay (Mala feminista) i les cineastes Carla Simón (Estiu 1993) i Elena Martín (Júlia Ist).

Doncs bé, no seran les úniques dones en el cartell d’aquestes jornades dedicades a celebrar la paraula i la creació artística des d’una perspectiva autobiogràfica. Completaran l’imponent contingent femení d’aquest any la cantautora Christina Rosenvinge (que compartirà una xerrada amb Despentes i amb l’escriptor i periodista Jordi Nopca); l’artista anarcopacifista Gee Vaucher, que a finals dels 70 i principis dels 80 va militar en la bulliciosa banda britànica Crass (sens dubte, el grup que es va atrevir a portar més lluny els postulats polítics i ètics del punk); Brigitte Vasallo, escriptora i activista abanderada del feminisme i l’antiracisme, autora de PornoBurka, i la filòsofa Marina Garcés, que acaba de publicar Ciutat Princesa, una crònica de les lluites socials i culturals que han tingut lloc a Barcelona des del violent desallotjament del Cine Princesa, la tardor de 1996.

TAMBÉ HOMES /Aquestes són algunes de les novetats que ha revelat en el seu compte de Twitter el Primera Persona, festival impulsat des del 2012 per Kiko Amat i Miqui Otero i que ahir va donar a conèixer el programa complet de la seva setena edició. En què també hi haurà homes, malgrat tot. Per exemple, l’assagista i crític musical britànic Simon Reynolds, autor de l’influent volum Retromanía, que impartirà al CCCB una conferència sobre el glam rock seguint el fil de la recent publicació a Espanya del seu estudi Como un golpe de rayo. El glam y su legado, de los setenta al siglo XXI (Caja Negra). Una altra presència destacada serà la de l’octogenari poeta, dramaturg, assagista, novel·lista, compositor i activista nord-americà Ishmael Reed, biògraf de Muhammad Ali i autor, entre molts altres títols, de la inclassificable novel·la Mumbo Jumbo, vibrant i radical apologia de la cultura afroamericana publicada el 1972 (i recuperada recentment a Espanya per l’editorial La Fuga).

Completaran el cartell Tom Gauld, dibuixant i il·lustrador escocès el treball del qual, ja sigui en novel·les gràfiques com Goliath i Un policía en la luna o en les tires còmiques que publica setmanalment a The Guardian, és tot un festival de referències culturals, i una sessió dedicada a la crònica de crims reals en què participaran els periodistes Joan M. Oleaque (Des de la tenebra. Un descens al cas Alcàsser) i Carles Porta (Tor: tretze cases i tres morts) i el productor televisiu Ramón Campos, que, després d’abordar l’assassinat de la nena Asunta Basterra a Lo que la verdad esconde: el caso Asunta, prepara ara un documental sobre els crims d’Alcàsser per a Netflix.

Les entrades per a les sessions del Primera Persona 2018 ja es poden adquirir a través de la pàgina web del CCCB.