AVANÇ DE LA CITA, DEL 12 AL 15 D'ABRIL

Superlópez volarà al Saló del Còmic

El festival homenatjarà els autors de l'últim quart del segle XX amb exposicions dedicades a Jan, Jack Kirby i les revistes de còmic adult

Entre les novetats destaca Comic Kids, un ampli espai de 3.000 metres quadrats destinat a activitats per a nens, "els lectors del futur"

zentauroepp41929850 icult salon del comic super lopez super humor obra de180206143822

zentauroepp41929850 icult  salon  del  comic  super  lopez  super humor  obra de180206143822
zentauroepp41929316 el dibuixat jan i la directora general de ficomic  meritxell180206135147

/

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Convertint les torres de la Fira de Montjuïc en el llit caminador de Little Nemo, al voltant del qual avancen altres mites de la historieta com Mortadel·lo i Filemó, Wonder Woman, l’Increïble Hulk, Blacksad, Astroboy, El Guerrero del Antifaz, El Príncep Valent («Vaig haver de repetir-lo tres vegades perquè no em sortia») i, ¡per descomptat! dos dels seus fills més famosos –Pulgarcito i Superlópez–, Jan (1939) segueix empunyant els pinzells i demostrant que és un dels grans de la vinyeta del país. Ha reunit tota aquesta troupe al cartell del Saló del Còmic d’aquest 2018, revelat ahir durant la presentació de l’avanç de la cita, que se celebrarà del dijous 12 al diumenge 15 d’abril. 

    

Jan i Meritxell Puig, amb el cartell del Saló del Còmic 2018 / ACN / JULIA PÉREZ

Dibuixants com Jan, amb personatges com Superlópez (un dels noms de l’any, amb nous àlbums en perspectiva i pel·lícula per a la tardor, encarnat per Dani Rovira), però també les revistes de còmic per a adults com Totem i El Víbora, que als 80 van viure una edat d’or, protagonitzaran diferents mostres en un «homenatge als autors, sobretot els espanyols, dels últims 25 anys del segle XX», va revelar Antoni Guiral, «xèrif» de les exposicions de la 36a edició del Saló.

TRADICIÓ I FUTUR

Meritxell Puig, nova directora general de Ficomic (organitzadora del festival), que ja va estrenar càrrec en el darrer Saló del Manga, afronta el seu primer Saló del Còmic amb una novetat destinada a arrelar: «Pretenem unir tradició i futur, per això, a més d’atraure el públic fidel, busquem les noves generacions amb un nou espai, Comic Kids». Seran 3.000 metres quadrats pensats per a xavals de 5 a 12 anys, «amb activitats, tallers, conferències amb autors especialitzats i l’exposició ¿Com es fa un còmic? (a l’alçada dels ulls dels nens), que els introduiran en aquest món, els faran veure que és una manera divertida de llegir i que els personatges que veuen a la tele han nascut en el còmic». En definitiva, per crear «els lectors del futur».

    

A falta de conèixer els noms dels primers autors convidats i del contingut d’altres exposicions (a més de les dedicades als guanyadors dels premis del 2017), Guiral va avançar una altra important mostra, la dedicada al nord-americà Jack Kirby (1917-1994), un dels autors fetitxe de Marvel. «No necessita aniversaris. És the king of the comics. És bàsic per entendre el desenvolupament del comic book, creador del Capità Amèrica i, juntament amb Stan Lee i altres dibuixants, dels 4 Fantàstics, Hulk, Thor, Iron Man i membres dels Venjadors i X-Men». A pesar de la dificultat de reunir originals de Kirby, Guiral va avançar que n’hi haurà. 

    

En canvi, no hi haurà problema per aconseguir-ne per a l’exposició de Jan (Juan López Fernández). L’autor cedirà 70 originals que revisaran sèries com Pulgarcito i El Supergrupo, encara que l’estrella serà Superlópez, paròdia de Superman que va crear el 1973 i que ja fa «45 anys que està instal·lat en la memòria col·lectiva de diverses generacions –va destacar Guiral– i tractant temes socials». A més d’un Super Humor, Superlópez protagonitzarà dos àlbums nous a 

B Cómic: Nuevas aventuras de Mambrú (març), en què evitarà un atemptat gihadista, i XXL (juny), contra l’obesitat infantil. Això, abans que a la tardor l’actor Dani Rovira s’enfundi el vestit per a la gran pantalla, acompanyat de Maribel Verdú i Alexandra Jiménez, en un esperat film amb guió de Borja Cobeaga i Diego San José (Ocho apellidos vascos).  

    

L’antològica Les revistes del boom del còmic (per a adults) comptarà amb la gens menyspreable xifra de 150 originals d’una selecció de 75 autors. «El 1977, ja en democràcia, va sortir Totem. La van seguir 1984, Cimoc, Comix Internacional, Cairo, Creepy, El Víbora...», va recordar Guiral. Totes van significar per als lectors adults una porta per conèixer tant els autors internacionals com els nacionals, que van trobar un vehicle per mostrar el seu treball.      ELS PREMIS

Una altra novetat implica els premis. Es mantenen les categories –gran premi, millor obra espanyola, millor obra estrangera, autor/autora revelació i millor fanzín– i una primera ronda on els professionals del sector nominaran cinc finalistes en cadascuna. En una segona fase, l’encarregat d’escollir entre ells els guanyadors serà, per primera vegada, un jurat, compost pel guanyador del gran premi de l’any anterior, un representant de les associacions d’autors, un altre de l’Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic, un periodista, un llibreter i un bibliotecari especialitzats i un membre de Ficomic. 

Notícies relacionades

    

El Saló del Còmic ocuparà 50.000 metres quadrats (els mateixos que el 2017), amb espais distribuïts per mantenir la fluïdesa de visitants als pavellons 2, 4 i 5 (palau de congressos inclòs) de Fira Barcelona, a més de la plaça de l’Univers. 

Autoretrat de Jan