El primer cas del comissari Zanón a BCNegra

L'assetjament serà l'eix temàtic de la 13a edició de la cita literària, que tindrà James Ellroy, Don Winslow i Louise Penny en una nòmina de 106 autors

zentauroepp41626539 icult carlos zan n comisario bcnegra 2018 en aula antigua re180116180417

zentauroepp41626539 icult carlos zan n comisario bcnegra 2018 en aula antigua re180116180417
zentauroepp41067422 primer pla de l escriptor nord americ  james ellroy  guanyad180112183139
zentauroepp41627199 icult louise  penny180116180531
zentauroepp31387744 madrid 07 10 2015 i cult entrevista al escritor mr don winsl180116180456

/

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En l’impagable escenari d’una històrica aula en forma d’amfiteatre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, amb una vetusta taula d’autòpsies de marbre amb desguàs al centre, sota un gegantí llum d’aranya, va presentar ahir Carlos Zanón les seves armes com a nou comissari de BCNegra. L’escriptor agafava fa uns mesos el relleu de Paco Camarasa, veterana autoritat de l’espai negre i criminal a la cita literària més detectivesca de la capital catalana, qui li cedia placa i despatx.

Amb la voluntat de continuïtat amb la filosofia Camarasa que significa un «festival popular, divertit i entretingut, amb els millors escriptors possibles», Zanón reunirà, del 29 de gener al 4 de febrer, una espectacular nòmina de 106 autors, amb pesos pesants com els nord-americans James Ellroy (que rebrà el premi Pepe Carvalho) i Don Winslow, i la canadenca Louise Penny. I, per crear un clima familiar entre ells

–encara que la convivència qui sap si donaria per a una novel·la negra–, per primera vegada els concentrarà en dos hotels del carrer de Bergara.  

L'autora canadenca Louise Penny.

D’allà, des d’espais habituals com la Biblioteca Jaume Fuster o el Conservatori del Liceu, fins a espais nous, com la vella presó Model o el cinema Aribau, el programa desplegarà tota una xarxa d’activitats. Però «no aniran només destinades al lector habitual de novel·la negra», recalca Zanón, i a més seran més transversals que mai, ja que mariden amb el còmic, el cinema, el teatre, les sèries televisives, la música o la poesia, la qual cosa revela un arsenal de senyes d’identitat del nou comissari, que compta amb un pressupost de 162.000 euros, 20.000 més que el 2017.

Entre les novetats, Zanón també ha ordit un eix temàtic que variarà en cada edició i que en aquesta resumeix el lema Gos petit mossega: «Aquest any serà l’assetjament, escolar, de gènere i a les xarxes socials (no el sexual), amb la idea de denunciar-lo des d’un punt de vista literari. El cas del feble, de personatges corrents que s’enfronten a abusadors, als poderosos que d’una manera arbitrària usen el seu poder, a perdonavides que utilitzen la força bruta, és un tema comú en la novel·la negra», assenyala l’autor de Yo fui Johnny Thunders o la recent Taxi, que ha assumit el repte de continuar la sèrie Carvalho, del desaparegut Manuel Vázquez Montalbán.

Gos petit mossega: Yo fui Johnny ThundersTaxiAUTOR-LLIBRE-PERSONATGE / Zanón també inaugura la fórmula, molt «literària», de dedicar protagonisme a un personatge, un llibre i un autor en particular. Aquest cop seran, respectivament, Tom Ripley, creat per Patricia Highstmith; el nord-americà Jim Thompson, de qui parlarà Robert Polito, autor de la seva biografia, i Jean-Patrick Manchette, pare del neopolar francès. 

L'escriptor nord-americà Don Winslow. DAVID CASTRO

A més d’Ellroy, Penny i Winslow, participaran a BCNegra els argentins Kike Ferrari, Claudia Piñeiro, Ernesto Mallo i Jorge Fernández Díaz, els britànics Ray Celestin i Joseph Knox, els francesos Colin Niel i Pascal Dessaint, l’ucraïnès Andréi Kurkov, el cubà Leonardo Padura i l’italià Massimo Carlotto. No faltaran noms pròxims com Andreu Martín, Marc Pastor, Lorenzo Silva, Ignacio del Valle, Alicia Giménez Bartlett, Lluís Llort, Teresa Solana, Carlos Salem i Juan Madrid. 

PEDROLO I JAUME FUSTER / No faltaran els actes dedicats a dues efemèrides d’aquest 2018: el 20è aniversari de la mort de Jaume Fuster –escriptor, traductor i impulsor del gènere negre els 70 juntament amb Manuel Vázquez Montalbán– i el centenari del naixement de l’escriptor i director de la icònica col·lecció La cua de palla Manuel de Pedrolo.

Entre les disciplines que es relacionaran amb la novel·la negra destaquen la poesia (amb un recital dels versos més foscos de Gil de Biedma o Silvia Plath), el teatre (amb el Festival Píndoles), la música (amb un concert de Dani Nel·lo a la Sala Apolo), el cinema (amb projeccions com les de La dalia negra, basada en la novel·la d’Ellroy, i Betibú, en la de Claudia Piñeiro) i el còmic.

Notícies relacionades

Serà precisament la historieta el mitjà que obrirà BCNegra a la Biblioteca Jaume Fuster, amb l’exposició Jordi Bernet, Fos a Negre, dedicada al dibuixant barceloní del pinzell del qual va néixer un dels gàngsters més amorals del còmic, Torpedo (amb guió d’Enrique Sánchez Abulí). També culminarà la cita, amb alumnes d’Elisava fent retrats robot l’últim dia a la Model, i protagonitzarà, en l’epicentre (dimecres 31), «la festa canalla», que Zanón vol institucionalitzar «per recuperar la mala fama dels escriptors i que es vegi que no són avorrits». Serà la BCNegra còmic party, on autors de l’antologia BCN Noir dibuixaran en directe.

També la imatge de BCNegra ha patit una metamorfosi, de la mà de Natalia Zaratiegui, aparcant el tradicional negre i groc i el detectiu de gavardina i barret per abraçar una línia gràfica amb l’expressionisme alemany –Fritz Lang i el seu Metrópolis– de referent. El tema de l’assetjament va portar l’artista a «una ciutat angulosa i incòmoda per a l’ull en què surten personatges i escriptors». En la setmana més negra caldrà vigilar rere les cantonades.