VALSOS I POLQUES AL MUSIKVEREIN

La delicadesa de Muti dona la benvinguda al nou any

L'alemany Christian Thielemann serà l'encarregat de dirigir la Filharmònica de Viena en el concert del 2019

zentauroepp41451145 italian maestro riccardo muti conducts the vienna philharmon180101121637

zentauroepp41451145 italian maestro riccardo muti conducts the vienna philharmon180101121637 / HANS PUNZ

2
Es llegeix en minuts
EFE / JORDI KUHS

Al ritme de valsos i polques dels Strauss, sempre sota la batuta del veterà director italià Riccardo Muti, l'Orquestra Filharmònica de Viena ha donat una alegre i delicada benvinguda a l'any 2018.

El públic de la Sala Daurada del Musikverein de Viena ha presenciat un concert de Cap d'Any, el 78 des de la seva estrena el 1939, amb set peces inèdites, entre elles, obres conegudes com el Galop de Guillem Tell, de Johann Strauss pare. El programa ha destacat pel seu optimisme i ritme alegre, com han reflectit algunes polques ràpides i despreocupades, com la marxa inicial de l'opereta El Baró Gitano, de Johann Strauss fill, o la polca Leichtes Blut (Sang lleugera), del mateix compositor.

La batuta de Riccardo Muti ha marcat a més la quadrilla d'Un ball en màscara, de Johann Strauss fill, peça inspirada en l'òpera del mateix nom de Guiseppe Verdi, una clara al·lusió del mestre napolità a la música del seu país. Aquesta és la cinquena vegada que Muti dirigeix el tradicional concert de valsos, després de fer-ho els anys 1993, 1997, 2000 i 2004.

Bellesa i bons valors

El director, tot un ídol a Viena, compta amb una llarga relació de gairebé mig segle amb els filharmònics de Viena, orquestra de la qual va aprendre a valorar i estimar la música dels Strauss. "L'humor, la tristesa i la nostàlgia tots estan en la música dels Strauss. Hem de donar al món un sentit de bellesa, i tots sabem com necessita el món la bellesa i els bons valors", va apuntar Muti fa uns dies en la presentació del concert.

Entre el públic al Musikverein hi havia no només la cúpula de l'Estat i el Govern austríac, sinó també, com a convidats d'honor, diversos líders europeus. El primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, ha presenciat el concert a la platea amb el flamant i jove canceller federal austríac, el conservador Sebastian Kurz, de 31 anys, que acaba de formar una controvertida coalició de Govern amb l'extrema dreta. A la llotja presidencial, amb el president federal d'Àustria, l'ecologista Alexander van der Bellen, hi havia la presidenta d'Estònia, Kersti Kaljulaid, i el seu homòleg de Bulgària, Rumen Radev.

De les palmes a les ovacions

Notícies relacionades

El programa regular del concert de Cap d'Any 2018 ha acabat amb la coneguda i enèrgica polca Eingesedet, de Josef Strauss, un germà de Johann Strauss fill. Després, com cada any, no han faltat El Danubi blau, creat fa més de 150 anys per Johan Strauss fill, i el tancament obligatori amb la Marxa Radetzky, de Johann Strauss pare, acompanyada per les rítmiques i frenètiques palmes del públic, que han passat després a llargues ovacions.

Coincidint amb el final del concert, la direcció de l'Orquestra Filharmònica ha anunciat en un comunicat que el concert de Cap d'Any del 2019 serà dirigit pel mestre alemany Christian Thielemann, de 58 anys, actual director en cap de l'Orquestra Estatal Saxona de Dresden i responsable artístic del Festival de Setmana Santa de Salzburg.