LITERATURA

La 'República luminosa' d'Andrés Barba, premi Herralde de novel·la

L'escriptor madrileny rep el guardó per la seva novel·la 'República luminosa', mentre que el finalista ha sigut l'escriptor argentí Diego Vecchio

zentauroepp40841809 andres barba171106181839

zentauroepp40841809 andres barba171106181839

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

L'escriptor madrileny Andrés Barba ha rebut el premi Herralde de novel·la, convocat per l'editorial Anagrama i dotat amb 18.000 euros, amb la novel·la 'República luminosa'. Diego Vecchio ha resultat finalista amb 'La extinción de las especies'.

Aquesta és la sinopsi de la novel·la distribuïda per l'editorial: "¿Què ha de passar perquè ens vegem obligats a redefinir la nostra idea de la infància? L'aparició de 32 nens violents de procedència desconeguda trastoca completament la vida de San Cristóbal, una petita ciutat tropical encaixonada entre la selva i el riu. Vint anys després, un dels seus protagonistes redacta aquesta 'República luminosa', una crònica teixida de fets, proves i rumors sobre com la ciutat es va veure obligada a reformular no només la seva idea de l'ordre i la violència sinó fins i tot la mateixa civilització durant aquell any i mig en què, fins a la seva mort, els nens van ocupar la ciutat. Tensa i angoixant, amb la nitidesa del Conrad de 'El cor de les tenebres', Barba suma aquí, a la seva habitual audàcia narrativa i el seu talent per a les situacions ambigües, la dimensió d'una faula metafísica i fosca que té l'alè dels grans relats".

Guanyador i finalista

Notícies relacionades

Andrés Barba (Madrid, 1975) es va donar a conèixer el 2001 amb 'La hermana de Katia' (finalista del premi Herralde i portada a la gran pantalla per Mijke de Jong). A Anagrama també ha publicat dos llibres de novel·les curtes, 'La recta intención' i 'Ha dejado de llover', i cinc novel·les més: 'Ara tocad música de baile', 'Versiones de Teresa',, 'Les manos pequeñas', 'Agosto, octubre' i 'En presencia de un pallasso'. També és l'autor de 'Muerte de un caballo', els assajos 'Caminar en un mindo de espejos', 'La ceremonia del porno' (escrit amb Javier Montes i guanyador del premi Anagrama d'assaig) i 'La risa caníbal', el llibre de poemes 'Crónica natural' i, en col·laboració amb el pintor Pablo Angulo, 'Libro de las caídas' i 'Lista de desapariciones'. 

Diego Vecchio (Buenos Aires, 1969) és narrador, assagista i traductor. Ha publicat 'Historia calamitatum' (2000), 'Egocidios: Macedonio Fernández i la liquidació del yo', (2003), 'Microbios' (2006) i 'Osos' (2010). Des del 1992 viu a París. Treballa a la universitat de Paris 8 Vincennes-Saint Denis, fent classes de literatura hispanoamericana i tallers de confecció de llengües imaginàries i espectrals.