centre de referència

40 segles d'art a CaixaForum

La temporada expositiva del centre suma sis mostres que abracen des de l'antiguitat fins a la creació actual

fcasals39959940 icult exposicion el caixaforum barcelona bloque de un f170905160106

fcasals39959940 icult  exposicion  el caixaforum barcelona    bloque de un f170905160106
fcasals39959974 icult  exposicion  el caixaforum barcelona   envelope  annou170905160130
fcasals39959960 icult  exposicion  el caixaforum barcelona    sleeping beaut170905160017
fcasals39959954 icult  exposicion  el caixaforum barcelona  paris  mus e du 170905160006

/

4
Es llegeix en minuts

Una llauna de sopa Campbell’s, d’Andy Warhol, per descomptat; un tros d’una de les set meravelles de l’antiguitat: el Mausoleu d’Halicarnàs; un castell de conte, de la Bella dorment o de Blancaneu; una policromia de la tomba del faraó Seti I gens viatgera, no surt mai del Museu Britànic; una arpista mesopotàmica amb uns quants anys a sobre, 40 segles exactament, i restes de les encara recents guerres del Líban fotografiades per Walid Raad. Així d’«àmplia i variada» és la proposta de CaixaForum per a la temporada que comença: sis exposicions que abracen «des de les civilitzacions més antigues fins a la cultura popular del segle XX i que no obliden la creació més contemporània», segons el parer d’Elisa Durán, directora adjunta de la Fundació Bancària La Caixa. 

    

Tot amb l’objectiu d’arribar al màxim públic possible. L’any passat van ser 753.944 els visitants del centre de Barcelona, el 2,7% menys que el 2015, una cosa que no preocupa gens ni mica una entitat que aposta per la «visita de qualitat», afirma Durán, i que compta amb un notable alt (8,78) en la valoració que fan els assistents a les activitats organitzades. Sí que hi ha una aposta per arribar al públic familiar i incorporar nous espectadors, els nens. Per això l’exposició de 'Disney. L’art d’explicar històries', una mostra inspirada en la que fa dos anys es va realitzar sobre l’univers Pixar i que, amb 215.000, visitants és una de les més vistes de la història del centre.       PAVELLÓ VICTÒRIA EUGÈNIA

I res a objectar a l’anunci, «magnífic», realitzat aquest estiu pel regidor de Cultura, Jaume Collboni, d’utilitzar el pavelló Victòria Eugènia de la Fira com a espai d’exposicions de ressò internacional. «En cultura no hi ha competència», sosté Duran que, sense dir-ho, deixa entreveure un cert escepticisme, perquè no és la primera vegada que s’afirma que es dedicarà aquest espai a l’art. Tot i això, fer pujar «l’activitat cultural a la muntanya de Montjuïc» és ben vist per CaixaForum que, si arriba el cas, se sumarà a la iniciativa.      

    

Més immediat, no obstant, és l’inici de temporada. Serà dijous de la setmana que ve i de la mà de l’artista pop per excel·lència: 'Andy Warhol'. La mostra reunirà 350 peces, des de pintures fins a escultures passant per discos, pòsters, revistes, pel·lícules, serigrafies, dibuixos... Una retrospectiva que abordarà tota la trajectòria del personatge, des dels seus inicis com a dissenyador gràfic comercial fins a la seva projecció com a figura mítica del pop art, i que reunirà totes les seves peces icòniques: la sopa Campbell’s, la salsa Heinz, les esponges de metall Brillo... i les serigrafies de Marilyn Monroe, Elvis Preysler i Liz Taylor

  

 Del segle XX a l’esperit competitiu de la Grècia clàssica amb 'Agon!  La competició a l’antiga Grècia', el mes de novembre. Els antics grecs pensaven que l’esperit competitiu era inherent a la naturalesa humana i que era el primer que es desenvolupava en els nens. La idea era ser millor que el veí, però no a qualsevol preu, sinó seguint les regles. Això ho portaven a tots els camps i aspectes de la vida: la guerra, l’esport, les arts, els jocs infantils i fins i tot la mort. I de tot plegat parlarà la mostra que comptarà amb una peça d’excepció: un fragment del fris del Mausoleu d’Halicarnàs. Serà la primera vegada que les escultures de la tomba del rei Mausol, una de les set meravelles del món antic, surtin en préstecs del Museu Britànic, el custodi de les 170 obres que acollirà la mostra. Es tracta de la segona exposició realitzada a CaixaForum amb els fons del Museu Britànic. 

‘GUERNICA ITINERANT

Però n’hi haurà una tercera a partir del mes de juny: 'Faraó. Rei d’Egipte'. En aquesta exposició el fil narratiu girarà al voltant de la reialesa egípcia i la seva principal figura. Uns monarques que van regnar des de l’any 3.100 a. C. fins a la conquista romana i que tenien tots els poders haguts i per haver. Es mostraran joies difícils d’apreciar fora de Londres, com un fragment d’un sarcòfag de Ramsès VI i un relleu policromat de la tomba de Seti I. I en Egipte i Grècia, més Mesopotàmia, Etrúria i Roma, posarà el focus 'Músiques de l’antiguitat', realitzada amb el Louvre i que aprofundirà, el mes de febrer vinent, en la importància de la música en el món antic i en la seva influència en el patrimoni sonor mundial. 

Notícies relacionades

    

El cine el posarà Disney i la ja citada 'L’art d’explicar històries', al març. El recorregut serà físic: es passarà per un bosc, una cabanya i un castell per tal de descobrir que l’origen de les històries de la factoria està en les fabules, llegendes i mites de l’Europa dels segles XVIII i XIX. 'Turbulències', a l’estiu, hi posarà el punt contemporani mostrant les peces de la col·lecció de la fundació acoblades amb un relat sobre la globalització. I el punt històric serà per a 'Guernica', mostra itinerant que arrencarà a Barcelona, el mes d’octubre vinent, per parar després a Guernika, i explicarà els avatars de la peça de Pablo Picasso en el seu 80è aniversari.