Festival de músiques avançades

Un Sónar sense límits

La mostra obre avui la 24a edició expandint la programació artística i potenciant la seva vocació de laboratori d'idees

Entre les propostes hi figuren les exposicions de Björk i Brian Eno, i actuacions de Justice, De La Soul i DJ Shadow

fcasals38885318 sonar170614175821

fcasals38885318 sonar170614175821 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Torna el Sónar i, per tant, també la noció de la música com a cruïlla de creativitat, innovació, tecnologia i indústria, un espectacle vegada de masses i selecte alhora que dona un sentit expansiu a la idea audaç al voltant de la qual el festival va néixer el 1994. El festival afronta fins diumenge una 24a edició ampliada en continguts, amb una implantació més extensa a la ciutat i fonent el seu nom amb el d'artistes icònics com Björk i Brian Eno.

Més de 300 propostes, la meitat d'elles concerts, donen cos a aquest Sónar que entra primer pels ulls, per la seva galeria de figures associades a les músiques més inquietes. En el cartell artístic hi ha, no ho oblidem, el centre gravitatori del seu poder de seducció, que l'any passat va atraure fins als seus escenaris 115.000 persones.

NOU ESCENARIS

En aquesta edició, el festival, amb les seus centrals a la Fira Montjuïc (programació de dia) i Fira Gran Via L’Hospitalet (nit), guanya un escenari i en suma nou en total, creix un dia per davant (l'obertura d'aquest dimecres a càrrec de Björk, no amb un concert sinó com a 'dj' i un altre per darrere (el tancament de diumenge amb peces de David Lang), i potencia les exposicions i els esdeveniments paral·lels a través d'espais urbans com el CCCB, el Museu del Disseny, l'Auditori, la Virreina, CosmoCaixa i el Mercat de les Flors. Més enllà de les tres jornades que concentren el gruix del festival, ja es parlar pot de la ‘Setmana Sónar’.

Transatlàntic cultural amb derivades poderoses en el camp econòmic i turístic, el Sónar ha aconseguit imposar la seva marca per sobre del cartell artístic, fent del festival més o menys “aquell lloc on has de ser”. La música electrònica no sempre genera artistes de bandera que moguin el gran públic, i la mostra se les ha empescat per ampliar els seus contorns, tant en el camp musical (combinant pioners de les avantguardes amb exponents de les últimes tendències i grans noms pop, i evitant convertir-se en una passarel·la de discjòqueis famosos) com en el conceptual: auge de la parcel·la Sónar+D i de l'equació que connecta el so amb la innovació tecnològica i el negoci.

FIGURES ICÒNIQUES

Els dos noms clàssics associats aquest any al festival, Björk i Brian Eno, representen aquesta idea de veterania desperta amb què el Sónar, després de 23 edicions, es pot identificar perfectament. Tant la cantant islandesa com el músic i productor britànic protagonitzen una exposició cadascun, ‘Björk Digital’ i ‘Lightforms/Soundforms’

En matèria de música en directe s'ha de parlar del hip-hop amb pedigrí del trio novaiorquès De La Soul, la invasiva electrònica del duo francès Justice i dels belgues de Soulwax, l'evolució a partir del trip-hop del californià DJ Shadow, el soul electrònic del grup alemany Moderat… Atraccions emergents, com Anderson .Paak i Arca i, a l'altre extrem, la pianista Suzanne Ciani, veterana de l'experimentació amb sintonia new age. El Sónar segueix cuidant aquestes connexions amb la història: també tenim el francès Cerrone, precursor de la ‘disco music’ europea.

CREATIVITAT I TECNOLOGIA

Notícies relacionades

I en paral·lel a la festa dels escenaris, un Sónar+D que va arrencar un dia abans, aquest dimecres, i que sota l'enunciat de Congrés de Cultura Digital i Tecnologies Creatives, comptarà tant amb artistes (xerrades de Björk, Joe Goddard, Hot Chip, i DJ Shadow) com amb creadors de realitat virtual, investigadors de Google i tecnòlegs, tot plegat emmarcat en el concepte de Sónar 360º impulsat en les últimes edicions.

Propostes per mantenir, en fi, en alerta els cinc sentits i que es podran degustar en un Sónar amb mesures de seguretat estrictes, en la línia de l'any passat, que ja va venir marcada per la tragèdia del Bataclan. Música, creativitat i tecnologia, els conceptes que donen forma al renovat eslògan de la mostra, alterant el pols de la vida cultural i social de Barcelona.