Go, Johnny, go!

1
Es llegeix en minuts
Juancho Dumall

Es pot dir que el rock'n'roll va néixer quan Chuck Berry va compondre Johnny B. Goode, el 1955. Gravada anys més tard, aquesta cançó va ser l'essència d'aquella nova música, rebel, irrespectuosa, efervescent, que reunia les tradicions del blues, el rhythm and blues, el boogie-woogie i el country, i que no es podia escoltar sense moure els peus o els malucs. Una música que va escandalitzar la societat benpensant dels Estats Units, que no podia entendre com un artista negre i busca-raons com Berry (va passar diverses vegades per la presó) podia animar els balls d'institut dels seus fills. Aquest va ser el gran mèrit de Berry: estendre els ritmes negroides del sud dels Estats Units al conjunt del país, en un tsunami d'efectes que encara perduren.

Notícies relacionades

Sí. Johnny B. Goode, aquell noi rústic que, com s'explica a la cançó, no sabia ni llegir ni escriure, «però que podia tocar la guitarra com sona una campana», era en realitat el mateix Berry obrint-se pas cap a la glòria artística en un món hostil amb els negres, enemic del so grinyolant de les guitarres elèctriques i escandalitzat per la forma de ballar aquells ritmes ¿africans?, ¿selvàtics? En qualsevol cas, diabòlics.

Però Berry no es va desanimar. Vinga, Johnny, vinga. De fet, com explica el joc de paraules que conté el títol de la cançó, Johnny podia ser bo. ¡I de quina manera ho va ser! Les cançons de Berry, com les d'Elvis Presley o Little Richard, van revolucionar no tan sols la música dels Estats Units i, més tard, del món sencer, sinó que van afavorir una de les revolucions juvenils més importants. Quan sonava el riff imbatible de Johnny B. Goode, se sabia que allà només hi havia espai per a una generació que volia trencar amb les regles dels seus adults. Vinga, Johnny, vinga. Una tornada que ha sonat en estadis, pavellons, casaments i batejos del món sencer. El rock and roll per excel·lència. La peça que reuneix diversió, energia, simplicitat i determinació. Vinga Johnny, vinga. Chuck ens ha deixat, però tu no moriràs mai.