EL NOBEL DE L'ARQUITECTURA

Ruta per les obres més destacades de RCR Arquitectes a Catalunya

L'estudi guardonat amb el Pritzker d'arquitectura ha deixat el seu segell a localitats de la Garrotxa, Osona i el Ripollès, a més de la ciutat de Barcelona

les-cols

les-cols

2
Es llegeix en minuts

Guardonat amb el premi Pritzker d'arquitectura, l'estudi RCR Arquitectes d'Olot ha realitzat la majoria de les seves obres més destacades a Catalunya, especialment a les comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès. Aquí fem un repàs d'alguns dels seus treballs més aplaudits:

GUARDERIA COLORS. MANLLEU

L'escola es basa en un conjunt de volums de vidre de colors que creen espais alegres. L'horitzontalitat està dissenyada a la mida dels nens i cada color diferencia els diferents usos.


PISCINA COBERTA. MANLLEU

Unes sinuoses làmines metàl·liques tanquen l'estructura de la piscina, i recorden el moviment de l'aigua. La separació entre làmines permet que hi entri la llum natural al mateix temps que protegeix la intimitat dels usuaris.


TEATRE LA LIRA. RIPOLL

Unint les dues ribes del Ter, una passarel·la metàl·lica acaba en una gran caixa oberta que converteix l'antic teatre en passatge i plaça al mateix temps. L'acer Corten recorda el passat metal·lúrgic de Ripoll.


RESTAURANT LES COLS. OLOT

Una masia centenària va ser remodelada per acollir un restaurant d'alta cuina en una intervenció que conjuga tradició i modernitat.


LES COLS PAVELLONS. OLOT

Adjacent al restaurant, uns pavellons amaguen un hotel amb espais eteris i habitacions amb connotacions oníriques. Vidre, metall, reflexos i llum esborren els límits entre interior i exterior.


ESPAI BARBERÍ - SEU RCR. OLOT

RCR té la seu en una antiga foneria recuperada amb una intervenció basada en l'acer Corten, distintiu dels tres arquitectes, que contrasta amb el totxo, la teula i la fusta originals.


PAVELLÓ DE BANY TOSSOLS-BASIL. OLOT

Al costat del riu Fluvià, aquest volum únic en lleugera corba que s'adapta al curs de l'aigua ofereix serveis als banyistes. 


ESTADI D'ATLETISME. OLOT

Amagada entre arbres, la pista d'atletisme es fon amb la naturalesa. Respectant la topografia de l'entorn, s'han instal·lat unes petites grades, els equipaments i un pavelló.


PARC DE PEDRA TOSCA. LES PRESES

Els arquitectes proposen un itinerari delimitat per làmines d'acer Corten que pretén estimular els sentits dels vianants: s'entra al parc a través d'una zona de roques basàltiques procedents dels volcans.


GUARDERIA EL PETIT COMTE. BESALÚ

La característica principal de la construcció són uns tubs de colors que actuen com una reixa. L'ús dels colors també serveix per diferenciar els espais en un degradat que abraça tota l'escala cromàtica.


BIBLIOTECA SANT ANTONI - JOAN OLIVER. BARCELONA

Notícies relacionades

La biblioteca, com a porta i espai 'chill-out' de lectura, la llar de jubilats, com a façana d'espai públic, i l'interior d'illa com a jardí de jocs per a nens amb riquesa espacial i de relacions per a un conjunt urbà socialment dinàmic.


CELLER BELL-LLOC. PALAMÓS

Una 'promenade' al món subterrani del vi des d'un camí que ressegueix el bosc i enllaça edificacions. El seu interior ofereix repòs, penombra, pes de la terra. També l'aire i la pluja a la sala de tast i la sorpresa d'un petit auditori.

Temes:

Arquitectura