Ple de 'Moonlight' als Independent Spirit ¿Li arruïnarà la nit dels Oscars a 'La la land'?

Casey Affleck, premiat per 'Manchester frente al mar', denuncia les polítiques abominables de Trump

Maren Ade, guardonada per 'Toni Erdmann', lamenta que les dones directores encara siguin anomalia

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Ser independent en cine va molt més enllà de pressupostos però quan una pel·lícula es fa amb un milió i mig de dòlars i es roda en 25 dies amb una sola càmera té més números per entrar en la classificació. Aquests són alguns dels números de Moonlight, el filmMoonlight sobre la identitat sexual ambientat en un barri negre i marginal de Miami que ha rodat Barry Jenkins i que aquest dissabte, en la vigília d'uns Oscars on arriba amb vuit nominacions, ha fet ple, sis de sis, als Independent Spirit, uns premis que posen com a requisit que els treballs candidats no superin els 20 milions de pressupost.

Com recordava Tarell Alvin McCraney, el coguionista l'obra de teatre autobiogràfica del qual va inspirar el projecte, “molta gent va rebutjar el guió” per por de l'efecte que podria tenir en les seves carreres vincular-se a un projecte on l'homosexualitat és prominent. Aquells porucs possiblement avui n'estan penedits. Moonlight ha sortit de la carpa de la platja de Santa Mónica on se celebren els Spirit coronada com a millor pel·lícula i amb premis a directorguiófotografia i muntatge. El realitzador, l'elenc i la directora de càsting també han obtingut el premi que s'entrega en honor a Robert Altman i si no hagués sigut perquè aquest guardó desqualifica per a nominacions actors individuals, l'escombrada podria haver sigut encara més gran.

Un any més els Spirit han tornat a coincidir en moltes nominacions amb els Oscars, i qui sap si en els premis. El de millor actriu ha sigut per a Isabelle Huppert, la protagonista d'ElleElle, que ha assegurat que “el bon cine sempre és independent”. I el de millor actor l'ha aconseguit Casey Affleck, també nominat per l'Acadèmia de Hollywood pel seu treball a Manchester frente al mar, que ha fet un dels discursos més polítics de la festa a la platja. “Les polítiques d'aquesta Administració són abominables i no duraran”, ha dit.

Notícies relacionades

També el documental favorit als Oscars, O.J. Made in America,O.J. Made in America ha sigut l'elegit dels Independent, i Toni Erdmann ha guanyat en categoria de millor pel·lícula internacional (una que aviat tindrà un remake amb Jack Nicholson i Kristen Wiig). I la seva directora, Maren Ade, s'ha mostrat feliç de representar les dones directores, malgrat que lamentant que aquesta combinació “encara no és prou normal”.

Els altres guanyadors han sigut Ben Foster i Molly Shannon pels seus treballs de repartiment a Comanchería Other people, respectivament, i Robert Eggers, que amb la cinta de terror The Witch s'ha endut els premis a 'opera prima' i millor primer guió. I el premi John Cassavetes, que reconeix projectes realitzats amb menys de mig milió de dòlars, ha anat a Spa night. Ha sigut Andrew Ahn, el director d'aquesta producció finançada a Kickstarter i que aborda la història d'un jove queer fill de coreans, que ha deixat un dels discursos més rellevants políticament. “Ara més que mai és important recolzar històries que narren i tracten de comunitats marginalitzades”, ha dit. “Expliquem històries d'immigrants, de dones, de gent de color, trans i queer. El cine és una eina poderosa i humanitza aquestes comunitats perquè no puguin ser rebutjades, etiquetades com ‘l'altre’. Som part d'aquest país i som innegables”.