ICONA DE BCN 92

Los Manolos tornen en el 25è aniversari dels Jocs de Barcelona

El grup barceloní anuncia nou disc i nova gira 23 anys després de la seva separació

 

  / EFE

3
Es llegeix en minuts

El grup barceloní de rumba catalana Los Manolos ha decidit tornar-se a reunir, 23 anys després de separar-se, per celebrar els 25 anys de la seva participació en els Jocs Olímpics de Barcelona 92, i preparen un nou disc i una gira internacional.

Segons han indicat fonts del mateix grup, a finals de març es publicarà un disc amb una revisió dels seus grans èxits, ple de col·laboracions com les del Sevilla (Mojinos Escozíos), Victoria Abril, Manel Fuentes, Los Delinqüentes o una de les últimes aparicions de Peret, entre altres artistes.

GIRA INTERNACIONAL

Així mateix, el grup portarà a terme una gira internacional, 'Los Manolos reunión 2017', que tindrà el tret de sortida el 30 d'abril, quan tancaran el festival Viña Rock de Villarrobledo (Albacete).

Segons aquestes fonts, en aquest retorn als escenaris es reuneix la formació original amb motiu de la celebració dels 25 anys de Barcelona 92, quan tothom va ballar al ritme d''Amics per sempre'.

Així, Los Manolos estaran integrats per Xavier Calero (guitarra espanyola, guitarra elèctrica, veus), Josep Gómez (guitarra espanyola, veus), Ramón Grau (bateria, percussions, veus), Andreu Hernàndez (bateria, percussions, veus), Joan Herrero (percussió, veus), Rogeli Herrero (guitarra espanyola, percussió, veus), José Luis Muñoz (baix, guitarra elèctrica i espanyola, veus) i Toni Pelegrín (guitarra espanyola i elèctrica, veus).

NOMÉS DUES ABSÈNCIES

A la reunió hi faltaran Carles Lordan (baix, guitarra elèctrica, veus), que va morir el 2011 als 47 anys a conseqüència de les complicacions mèdiques derivades d'un accident que va tenir un mes abans, i Rafa Soriano (piano, veus), que viu lluny de Barcelona.

Segons els rumbers barcelonins, "volem viure, volem sobreviure i compartir amb tots vosaltres bons moments de rumba i de festa. I és que estem convençuts que, ara més que mai, en aquests temps d'incertesa, ¡la festa no és per a lletjos!".

"ESPERIT OLÍMPIC I RUMBER"

"El 2017 serà un any màgic per a tots nosaltres. Celebrarem els 25 anys de les Olimpíades de Barcelona 92', recuperarem l'esperit olímpic i rumber i el portarem 'urbi et orbi'. ¡Amics per sempre!", han comentat els intèrprets d''All my loving'.

Per Los Manolos, la reunió és conseqüència de la seva participació, el desembre passat, en la Marató que organitza cada Nadal la cadena pública catalana TV-3. "La proposta de TV-3 va ser una excusa perfecta per tornar-nos a veure i valorar-la, és clar, prenent unes canyes. Ens va fer molta il·lusió a tots participar en aquesta iniciativa benèfica. Teníem la sensació compartida que comença a fer 25 anys de moltes coses. Vam dir tots que sí amb les ganes de recuperar les bones sensacions", han indicat Los Manolos.

Així, se'n van anar al local d'assaig, van agafar les guitarres i al ritme del ventilador que caracteritza la rumba catalana el resultat va ser una versió rumbera del conegut estàndard 'I will survive', de Gloria Gaynor.

"En aquelles hores d'assajos ens vam mirar els uns als altres i, gairebé sense parlar, ens vam adonar que la cosa no es podia quedar aquí. Vam tenir clar que havíem de tornar a la carretera", han apuntat Los Manolos.

ORÍGENS

Els orígens de Los Manolos es remunten a finals del 1989, quan 10 amics del barri d'Hostafrancs de Barcelona, aficionats a la rumba catalana, van començar a practicar aquest gènere combinant-lo amb instruments i actitud rockera.

Al seu repertori s'hi incloïen rumbes de Peret i Gato Pérez, adaptacions de temes no rumbers ('All my loving', 'Strangers in the night' o 'El meu avi', per exemple) i algunes cançons de creació pròpia, com 'Esa rumba va', 'Dame un beso' o 'Hazme un francès, Inés'.

Les seves actuacions i el seu 'look', compost per americana amb la solapa de la camisa estil avió, pantalons amb pota d'elefant, ulleres de sol de mirall i patilles postisses, van cridar l'atenció d'alguns periodistes i de la multinacional RCA (BMG-Ariola), que els va fitxar després d'actuar en una festa. La primavera del 1991 van publicar el seu primer disc, 'Pasión Condal' (RCA), que en poques setmanes va vendre més de 500.000 còpies per la seva versió de l''All my loving' de The Beatles.

EL 1992, ANY CLAU

Notícies relacionades

Però l'any clau en la història de Los Manolos va ser el 1992, ja que el grup va ser l'estrella musical dels Jocs Olímpics de Barcelona a l'actuar en la cerimònia de clausura, davant una audiència televisiva de 3.000 milions de persones, amb la cançó 'Amics per sempre', que es va convertir en un altre èxit d'abast mundial.

El 1993 es van separar per les divergències entre rockers i rumbers i tres d'ells van fundar Chocolate, mentre quatre més van crear la discogràfica Ventilador Music per editar els seus discos i altres de músiques d'arrel.