ANIVERSARI AMB FINALITAT BENÈFICA

Bowie, un any d'absència

La sala Razzmatazz acull aquest dimarts, com el gener del 2016, un homenatge al cantant britànic en què una vintena d'artistes interpretaran les seves cançons

Entre els participants del concert hi figuren Gerard Quintana, Seward, Elefantes, Glaucs i Sr. Canario, el nou grup de Dani Vega, de Mishima

zentauroepp32437123 barcelona  16 01 2016 david bowie tribute show en la sala ra170109200646

zentauroepp32437123 barcelona 16 01 2016 david bowie tribute show en la sala ra170109200646

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Fa just un any, la mort de David Bowie, el 10 de gener del 2016, va precipitar un homenatge exprés a Razzmatazz, tan sols sis dies després, per part d'artistes que sentien que havien crescut a la seva estela. La sacsejada provocada per la notícia ja queda enrere, però es manté un ànim de reconeixement a l'artista que ha mogut a la reedició del concert, aquest dimarts, ara de la mà de l'AFANOC, l'associació de familiars i amics de nens amb càncer, a la qual aniran a parar els ingressos de taquilla.

Els implicats en l'homenatge recorden perfectament què estaven fent l'11 de gener a la matinada. "Dormia, em va despertar la meva xicota a les set del matí: 'David Bowie ha mort'. Vaig agafar el mòbil, vaig posar el vídeo de 'Lazarus' i em vaig posar a plorar desconsolat. Sé que és estrany plorar per algú a qui no coneixes, però a Bowie l'adorava i la notícia em va afectar moltíssim", recorda Dani Vega, guitarrista de Mishima, que interpretarà 'Sound and vision' al capdavant de la seva nova banda paral·lela, Sr. Canario, amb membres d'Inspira. Per la seva banda, Gerard Quintana ho va saber per 'whatsapp'. "Estava en un avió, a Eivissa, a punt de sortir i em va agafar una sensació d'irrealitat".

AVÍS DE L'‘ERA TRUMP’

El cantant de Sopa de Cabra cantarà 'Five years', una peça sentimental i apocalíptica "que connecta amb l'actualitat de l''era Trump' i del negacionisme del canvi climàtic", reflexiona, i després se sumarà a Glaucs a 'Scary monsters'. L'amplíssim cartell del concert, titulat, com el de fa un any, 'The stars look very different today', frase extreta de 'Space oddity', inclou Elefantes, Glaucs, Tori Sparks & Calamento i El Rubio, Alex Torío, Ramon Aragall, Warsun, Stand Up Against Heart Crime, Rubén Pozo, Mariona Aupí, Luis Miguélez, Oblique amb Carlos Bayona… I una versió de Seward elevada a nonet, amb secció de vent.

Els membres de Seward no es consideren tan influïts per Bowie com altres partícips del concert, però sí que observen una connexió amb el seu disc pòstum, 'Blackstar'. "Ens agraden els músics que toquen en el disc i en la peça 'Blackstar' hi ha uns espais lliures que tenen a veure amb la nostra manera d'entendre la música", assenyala el cantant del grup, Adriano Galante. Aquesta peça, 'Blackstar', és la que van interpretar, a la seva creativa manera, l'any passat, i ara recalaran en el mateix disc amb 'Sue (or in a season of crime)'.

VINCLES AFECTIUS

¿És raonable sentir un impacte emocional per la mort d'un ídol pop al qual no hem tingut el gust de conèixer en persona? Galante tendeix a una certa desdramatització. "No he sentit mai una patacada quan es mor un artista. Ho veig com una cosa normal", confessa. "Allà fora hi ha tants músics que es prenen la seva feina amb la mateixa serietat amb què se la prenien Bowie o Prince…". I afegeix: "A vegades a la gent li fa mal aquella mort no per l'artista en si sinó pel seu propi passat i pot ser un dolor una mica egoista".

Notícies relacionades

Quintana defensa que es pugui establir un vincle afectiu amb el creador cèlebre. "Bowie era un aliat íntim", afirma, i destaca la seva tendència a la mutació en una cultura rockera tendent a l'uniforme tribal. "A vegades sembla que en el rock t'has de fer gran portant la mateixa jupa de cuir". I la seva capacitat per "deixar empremta en qualsevol paisatge sonor". El cantant trencarà a Razzmatazz aquests mesos de repòs de Sopa, grup que sortirà de gira a la primavera "allargant el 30è aniversari i anant una mica més enllà".

L'actuació de Sr. Canario suposa l'estrena escènica del grup, que oferirà el primer concert el 30 de març a Sidecar. El seu debut discogràfic ja està acabat, però no sortirà fins després de l'estiu per no interferir amb el nou de Mishima, previst per a la primavera. Vega anuncia un treball "molt diferent de Mishima: rocker, ballable, 'petardo', 'funky', amb molts sintetitzadors…". Seward també espera llançar al setembre el quart disc, 'We prefer to', gravat a Texas amb el productor Scott Solter (St. Vincent, Superchunk). Abans, a Razzmatazz, tots tornaran a cantar Bowie, "un artista infinit", sospira Quintana.