Gustavo Dudamel dirigeix el Concert de Cap d'Any de la Filharmònica de Viena

El veneçolà, de 35 anys, ha sigut el director més jove que ha tingut fins ara la tradicional cita musical

 

  / AP / RONALD ZAK

1
Es llegeix en minuts

El veneçolà Gustavo Dudamel, director artístic de la Filharmònica de Los Angeles i director musical de l'Orquestra Simfònica Simón Bolívar de Venezuela, ha sigut l'escollit aquest primer dia de gener per dirigir la Filharmònica de Viena en el tradicional Concert de Cap d'Any. Dudamel, de 35 anys, és el mestre més jove mai elegit en aquesta tradicional cita musical, que aquest 2017 ha sigut retransmesa en directe per les televisions de més de 90 països.

Abans d'aquest diumenge, Dudamel havia dirigit la Filharmònica de Viena en 46 ocasions més. La primera vegada que es va posar al capdavant de l'orquestra austríaca va ser el 2007 al Festival de Lucerna, on es va interpretar la primera simfonia de Mahler. Com va confessar el mateix director en la roda de premsa oferta dijous passat, al no ser un especialista en els Strauss, per al seu debut ha triat un programa conservador, que manté la tradició d'incloure la majoria d'obres de Johann Strauss fill. També ha incorporat vuit peces mai abans programades en aquest concert.

POLQUES, VALSOS I MARXES

Notícies relacionades

El programa del Concert de Cap d'Any no acostuma a estar integrat per llargues simfonies, sinó que, al contrari, el formen peces breus amenes i lleugeres, entre elles la popularíssima Marxa Radetzky, de Johann Strauss pare. L'actuació combina polques que alternen amb valsos i marxes juntament amb fragments orquestrals de diferents operetes vieneses.

Aquest any s'ha pogut escoltar, entre les peces més conegudes pel públic, el vals 'Els patinadors', d'Émile Waldteufel. És una banda sonora habitual en el cine (es va utilitzar, per exemple, a la pel·lícula 'Carros de foc') i en sèries televisives (com 'Downton Abbey'). El director també ha inclòs '¡Anem endins!" de Carl Michael Ziehrer, que va ser membre de l'orquestra Strauss i que forma part de l'opereta 'El tresorer', estrenada al Concert de Cap d'Any en l'última edició dirigida per Boskovsky, el 1979.