Els descomptes més interessants en llibres pel Black Friday

La normativa del preu fix limita aquest tipus d'ofertes als llibres electrònics, mentre que en paper només es pot aplicar el 5% que és opcional durant tot l'any

p1100589

p1100589 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Black Friday no és una data especialment assenyalada si parlem de llibres, a causa de la llei del llibre espanyola, que n'estableix el preu fix. Una realitat molt diferent, per exemple, de la dels electrodomèstics o els dispositius electrònics. Amb una excepció: el llibre electrònic. A la web d'Amazon apareixen força títols rebaixats en format d''e-book': hem fet una selecció de les ofertes més interessants, algunes disponibles només avui (marcades amb un asterisc) i altres que es mantindran fins al Cyber Monday del 5 de desembre.

Com funciona el preu fix (i com es 'desfixa')

La llei espanyola estableix el preu fix del llibre. Aquest implica que és l'editor qui fixa el preu de catàleg a què s'ha de vendre el llibre en qualsevol llibreria, per evitar que els descomptes agressius que només les grans cadenes podrien assumir arrasin les petites llibreries. El preu fix té unes quantes excepcions (un descompte del 10% el dia del llibre o en fires del llibre i un 5% que el llibreter pot aplicar a tots els seus compradors o com a promoció puntual en qualsevol moment de l'any). El preu fix té una lletra menuda que només es pot aprofitar en el món de l''e-book'. Una editorial pot canviar el preu fixat d'un llibre (però fer-ho per a totes les llibreries). La logística de fer-ho amb un llibre imprès en totes i cadascuna de les llibreries del país és pràcticament inviable, però no a les botigues 'on line', que poden tenir un preu fix un dia... i un altre diferent, un altre. 

Lectors de llibres electrònics amb rebaixes. En el cas dels dispositius lectors, no hi ha impediments legals. Així que, per exemple, Amazon ofereix el seu Kindle Paperwhite a 107 euros, amb un descompte del 22%, i Tagus, de la Casa del Llibre, el seu model Tagus Iris a 116,91 euros, amb un descompte del 20%.

El 5%. Amazon ofereix el descompte del 5% sistemàticament. Avui també ho fa en tots els seus llibres la web de la Casa del Llibre.

Deu xollos en format 'e-book'. 

-'Cicatriz',de Juan Gómez Jurado, a 1,89 €. Un 'thriller' que s'ha convertit en el llibre més venut a Amazon del 2016.

-'Alex',de Pierre Lemaitre, a 3,79 €. El segon cas de l'inspector Verhoeven. Novel·la negra amb altura literària i molta violència.

-'La reina descalça'*d'Ildefonso Falcones, a 0,94 €. Una ocasió per als incondicionals d'aquest autor.

-'Matar un rossinyol',de Harper Lee, a 0,94 €. Un clàssic. 

-'¡A flor de piel'*, de Javier Moro, a 1,89 €. L'odissea dels pioners de la vacunació a l'Amèrica Llatina.

-'Cap a terres salvatges'*, de John Krakauer, a 0,94 €. Un jove s'endinsa a Alaska. Però la naturalesa és més cruel del que es pensa.

-'No llames a casa', de Carlos Zanón, a 1,89 €. Novel·la negra, però no policíaca, a Barcelona.

-'La España vacía', de Sergio del Molino, a 4,27 €. Un interessant assaig sobre la desplobada Espanya rural.

Notícies relacionades

-'Ningú no ho ha vist', de Mari Jungstedt, a 2,37 €. El primer llibre de la sèrie de Gotland.

-'SPQR. A history of ancient Rome', de Mary Beard, a 4,29 € (en anglès). Una visió alternativa de la història de Roma a càrrec de la historiadora i divulgadora que ha rebut el Príncep d'Astúries d'humanitats.