DEL 29 D'OCTUBRE A L'1 DE NOVEMBRE

El Saló del Manga més gran

La cita amb el còmic japonès ocuparà 70.000 metres quadrats i estudia el trasllat a Fira Gran Via el 2017 per seguir creixent en aforament i activitats

fcasals34596199 icult cartel salon manga 2016160706173311

fcasals34596199 icult cartel salon manga 2016160706173311

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Serà el Saló del Manga més gran de la seva història". Amb aquesta frase ha qualificat el seu director, Carles Santamaria, en l'avanç de la programació que s'ha presentat aquest dijous a l'Escola Joso, la que serà la 22a edició de la cita barcelonina amb el còmic i la cultura japonesa que se celebrarà del dissabte 29 d'octubre al dimarts 1 de novembre. No en va el certamen ocuparà una superfície rècord de 70.000 metres quadrats (10.000 més que el 2015) i creixerà no només en espai per cinquè any consecutiu, sinó en activitats, ampliant horaris i amb la voluntat de consolidar els 137.000 visitants del 2015. Visitants, amb un perfil predominant que s'emmarca entre els 21 i els 35 anys i dels quals el 41% és públic femení.

El certamen repeteix al recinte de Fira Montjuïc, on estendrà la seva oferta pels palaus 1, 4, 5, les dues plantes del palau 2 i la plaça de l'Univers, amb capacitat per a 5.000 persones i que acollirà l'escenari cobert, amb actuacions musicals com les de la banda brasilera Gaijin Sentai, els concursos de 'cosplay' i exhibicions de balls asiàtics. Aquest any es compta amb l'auditori del Palau de Congressos (amb aforament per a mil persones), per a concerts, teatre i projeccions d'animi.   

OBJECTIU: FIRA GRAN VIA

No obstant, Santamaria ha anunciat que "l'objectiu és anar a Fira Barcelona 2", a Gran Via, i que ha demanat a Fira que estudiï la possibilitat de traslladar-hi el Saló del Manga, ja que les instal·lacions de Fira Montjuïc són antigues i les mesures de seguretat permeten al mateix espai la meitat de l'aforament que admet el modern recinte firal de Gran Via.  

El certamen ha presentat el cartell, obra de l'artista granadina Belén Ortega -autora, entre altres, de la premiada ‘Himawari’, ‘Marc Márquez: la historia de un sueño’ i la nova sèrie ‘Millenium’-, que comptarà a més amb una mostra antològica. La imatge està protagonitzada per una parella de còmplices, joves i acolorits lectors de còmic japonès.  

LA LITERATURA JAPONESA, EIX TEMÀTIC

Un dels eixos temàtics del saló serà la literatura japonesa, deixant constància de la sòlida tradició literària, editorial i lectora d'una cultura en què, segons la Unesco, el 91% de la població llegeix habitualment llibres, revistes, diaris o mangas i cada japonès llegeix a l'any una mitjana de 46 llibres, manga inclosos. Una exposició mostrarà la relació de la literatura amb el manga i l'anime, hi haurà diverses activitats, tutelades en part pel consolat del Japó i la Fundació Japó, lligades a les lletres com tallers de ‘haikus’ (poemes breus), espais de lectura i de contacontes, una conferència sobre Haruki Murakami i la presència de dos dels seus representants més populars, les escriptores Banana Yoshimoto (autora de ‘Kitchen’, 'Tsgumi', 'Amrita', 'Un viaje llamado vida', a Tusquets i Satori) i Mitsuyo Kakuta (autora de 50 obres, entre elles 'La cigala del octavo día' i 'Ella en la otra orilla', que Galaxia Gutenberg publicarà a l'octubre). 

ORÍGENS DEL MANGA

Una altra de les exposicions destacades serà ‘Els orígens del manga’, que recorrerà mil anys d'història artística nipona buscant els ancestres de la historieta, amb noms com Rakuten Kitazawa, autor de tira còmica de principis del segle XX, Kawanabe Kyôsai i el seu 'La procesión nocturna de los cien demonios' del XIX, que tant va influir en el recentment desaparegut Shigeru Mizuki, i obres del segle VII com les taules del sostre del temple Hōryūji, del XII, com els rotllos il·lustrats de fins a 15 metres anomenats 'emakimono', o el Rotllo de les aus i els animals, que retrata amb ironia i sarcasme la bona vida que tenien els monjos a través d'animals antropomòrfics.

La gastronomia serà de nou un dels reclams, amb restaurants i tallers que ocuparan tot el palau 1, on podrà visitar-se també una gran exposició centrada en la rebosteria i les postres tradicionals autèntiques. L'espai L'Esperit del Japó també acollirà activitats relacionades amb la cultura i l'espiritualitat japonesa i les seves tradicions, entre elles tallers de macrobiòtica, japonisme, quimono, pintura, escultura, mandales, una sala de te i una de meditació o espais de jocs tradicionals. El protagonisme de l'espai de videojocs tornarà a ser de Nintendo, que presentarà algunes de les seves novetats més japoneses, com els nous Pokemon i Yokai Watch.

HORARIS I ENTRADES

Notícies relacionades

Entre els visitants confirmats hi figura el director d'animació Yoshimichi Tamura (‘Dofus - Livre 1: Julith’). No hi faltaran tampoc els tallers de manga, als quals aquest any se sumaran els d'anime, 'cosplay', videojocs i ‘youtubers’ en una oferta d'activitats que es beneficiaran d'una ampliació d'horaris, coincidint amb el pont de l'1 de novembre: el saló obrirà les seves portes a les nou del matí els quatre dies i les tancarà a les nou del vespre, excepte el dimarts, que serà una hora abans. 

Les entrades poden adquirir-se anticipadament des de l'11 de juliol exclusivament des de www.ficomic.com.