Amor, desamor i una puta XXL

Pau Arenós publica la seva primera novel·la, amb una prostituta de talla XL que explica històries a un ermità urbà

fcasals34426893 barcelona 23 6 2016    pau arenos retratado tras su novela s160628180429

fcasals34426893 barcelona 23 6 2016 pau arenos retratado tras su novela s160628180429 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alex ha decidit no sortir de casa i sobreviure gràcies a la cria de grills a domicili. Sandra és «alta, molt alta», i així ho fa constar en l’anunci on ofereix els seus serveis com a prostituta. De raret a rareta, Álex i Sandra acaben practicant el sexe de puntetes i explicant-se històries. Les de Sandra, és clar, li treuen dos caps en interès a les del zelador misantrop. I, entre relat i relat, acaben passant coses. Per aquests camins circula Una puta molt alta. Una novel·la d’amor, la primera obra de ficció després d’un llunyà volum de relats del periodista d’EL PERIÓDICO Pau Arenós (Vila-real, 1966).

    Arenós està sorprès perquè en la seva primera novel·la –després de nombrosos llibres centrats en la gastronomia, com Los genios del fuego, La cocina de los valientes i Hecho en casa– ha descobert que a les editorials «els llibres literaris els costen més, busquen llibres de gènere i amb volum per fer una lectura llarga». Una puta molt alta ha sigut publicat per Stella Maris, «una editorial que busca autors novells i que ha apostat pel risc». I la seva novel·la no és de gènere, encara que ho sembli per la boca oberta marcada amb codi de barres de la portada. «No és eròtica, i no és negra, encara que pot viure d’una cosa i d’una altra; hi ha activitat sexual, però té un motiu, no és una novel·la per llegir amb una mà, i hi ha una part de negra, sobretot en el món del qual prové Sandra. Però el subtítol és Una novel·la d’amor perquè en realitat és la història de dues persones que estan aïllades del món, una de manera voluntària i l’altra per les seves característiques físiques; ell no sap estimar i ella, tampoc», explica Arenós.

Notícies relacionades

    Arenós defineix així Sandra: «És una prostituta independent, que regna sobre el seu món, al marge de xulos i estructures. Una dona molt forta, amb poder, que té les regnes dominades i que no se sent cohibida per la seva professió».  Entrem aquí en terreny pantanós: ¿és sempre explotació el sexe de pagament o existeix aquella prostituta autònoma i lliure? «No sóc un expert en aquest món, només he creat un personatge. Però encara que hi hagi sordidesa, explotació, tràfic de persones, en aquest diari hem publicat reportatges sobre dones que tenen una visió de la prostitució semblant a la mirada del meu personatge», respon. Però que quedi clar, apunta l’autor: «no es tracta d’un llibre sobre prostitució: la prostitució li permet a Sandra tenir històries per explicar sobre els seus clients».

HISTÒRIES AL LLIT 

A la segona part del llibre, Sandra es converteix en una mena de Xahrazad que entreté Álex amb aquells contes «amb to d’astracanada, petites sàtires de diversos mons». Un escriptor que vol ser best-seller, un guru de l’autoajuda, un obsés dels cronòmetres, un músic heavy calb, una travesti que fa ganxet, el director d’un peculiar reality, un Gran Hermanoen un corral de prova taurí… Arenós es va deixar portar per la imaginació, encara que no li estranyaria que arribés a existir una cosa així.