APUNT

Carlos Giménez, a l'Olimp de la historieta

El divulgador de tebeos Antoni Guiral argumenta per què l'autor de 'Paracuellos' ha de ser considerat un referent del còmic mundial

2
Es llegeix en minuts
Antoni Guiral
Antoni Guiral

Divulgador de tebeos

ver +

¿Per què Carlos Giménez és un referent del còmic al nostre país? Aquesta és la premissa, i la pregunta, de la qual parteix aquest text. D’entrada, i sense exagerar, jo la faria extensible a la història de la historieta en general. Perquè un historietista sigui un referent en la indústria, la història i la professió ha de reunir diverses aptituds. La de ser honest amb si mateix i amb la seva feina. I el Carlos ho és. La de posseir ambició en el bon sentit de la paraula i ser un autor inquiet. El Carlos posseeix aquests dons. La de ser exigent no només amb els seus guions i dibuixos, sinó amb els seus editors. El Carlos ho és. La de saber dibuixar i, més important, narrar en vinyetes. El Carlos en sap, i molt. La de ser conseqüent amb les seves idees i principis. El Carlos ho és. La d’haver fet obres de qualitat, que transcendeixen l’interval del món dels còmics i queden fixades en la història del mitjà. El Carlos n’ha fet. La d’estar constantment a dalt de tot. El Carlos hi és. La de respectar el mitjà en què treballa i haver ajudat, amb la seva actitud, a millorar les condicions laborals de la feina i, per tant, dels seus companys. El Carlos ho ha fet.

    ¿I què vol dir, en el seu cas, obres de qualitat? Historietes que plantegen la relectura dels estàndards narratius per forjar-ne uns de nous. Fer servir les eines de la historieta per generar una altra forma (intensa, commovedora) de relatar. Aportar narracions que revisen des d’una òptica personal i progressista l’entorn social, polític, econòmic i històric del país. Generar, amb el seu grafisme i forma d’explicar històries, imitadors i/o seguidors. Obrir espai per recuperar la memòria històrica.

Notícies relacionades

    ¿Qui atorga el títol de referent? Els professionals del còmic, de molts països, així l’hi reconeixen. Els crítics i historiadors ho han dit i imprès negre sobre blanc. Els seus lectors, que són els que decideixen, amb la seva lectura i respecte, el lloc que ocupa un autor a l’Olimp de la historieta.

    Per si no n’hi hagués prou, el Carlos és afable, directe i generós. L’ésser és part de l’obra. I el Carlos ho està donant tot en el còmic. Sí, Carlos Giménez és un referent de la historieta mundial. Pels seus propis mèrits, en una professió molt dura i encara poc reconeguda. Només li podem donar les gràcies, per la seva obra, per ser com és. Pel que ha fet i el que farà. 

Temes:

Còmic Llibres