PREMIS DE L'ACADÈMIA DE CINE DE HOLLYWOOD

Els Oscars es posen salomònics amb 'Spotlight' i González Iñárritu

El drama de periodisme i pederàstia a l'Església catòlica es corona com a millor pel·lícula i el mexicà repeteix com a millor director

En interpretació guanyen DiCaprio, Larson, Vikander i Mark Rylance, que dóna la sorpresa davant Stallone

MIKE BLAKE (REUTERS)

Els Oscars es posen salomònics amb 'Spotlight' i González Iñárritu
(L-R) Steve Golin, Blye Pagon Faust, Nicole Rocklin, and Michael Sugar, pose with the Oscar for Best Picture, Spotlight, in the press room during the 88th Oscars on February 28, 2016 in Hollywood.   AFP PHOTO/ROBYN BECK
Actress Brie Larson accepts her award for Best Actress, Room on stage at the 88th Oscars on February 28, 2016 in Hollywood, California. AFP PHOTO / MARK RALSTON
Mark Rylance poses with his Oscar for Best Supporting Actor, Bridge of Spies, in the press room during the 88th Oscars in Hollywood on February 28, 2016.    AFP PHOTO/FREDERIC J. BROWN
Els Oscars es posen salomònics amb 'Spotlight' i González Iñárritu
dcaminal32990726 ennio morricone accepts the award for best origina160229101531

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L'any de la controvèrsia per la discriminació racial, un tema que ha esquitxat tota la gala de la 88 edició dels Oscars, l'Acadèmia de Hollywood s'ha posat salomònica a l'hora de donar premis. Aquest diumenge, al Dolby Theatre de Los Angeles, han coronat com a millor pel·lícula 'Spotlight', la història de la investigació periodística al 'Boston Globe' dels abusos sexuals comesos en el si de l'Església catòlica, que també s'ha emportat l'estatueta al millor guió original. A l'hora d'elegir el millor director, no obstant, els acadèmics s'han inclinat per segon any consecutiu pel mexicà Alejandro González Iñárritu, aquesta vegada per 'El renacido', la pel·lícula que també ha portat fins al seu primer Oscar un aclamat Leonardo DiCaprio i Emmanuel Lubezki al tercer (també consecutiu) com a director de fotografia.

Numèricament, la triomfadora dels Oscars ha sigut, amb sis estatuetes en categories tècniques, 'Mad Max, furia en la carretera', un triomf que ha fet que una altra de les màximes nominades, 'Marte', se n'anés amb les mans buides. I hi ha hagut espai per als premis cantats, per a sorpreses i per a emocions. Entre els primers, el de Brie Larson com a actriu protagonista pel seu treball a 'La habitación', el d'Alicia Vikander com a actriu de repartiment per 'La chica danesa', el de 'Del revés' com a pel·lícula d'animació, el d''Amy' com a documental i el de l'hongaresa 'El hijo de Saúl' en categoria de llengua no anglesa. També s'han complert els pronòstics de l'Oscar per a millor guió adaptat quan l'ha rebut 'La gran apuesta', basada en el llibre de Michael Lewis.

No hi ha hagut probablement un premi més inesperat (encara que no qüestionable) que el d'actor de repartiment per a Mark Rylance, que interpreta un agent rus a 'El puente de los espías', de Steven Spielberg i ha deixat Sylvester Stallone sense l'Oscar que es donava per fet pel seu retorn al personatge de Rocky Balboa a 'Creed'. I entre els guardons més emocionants es compta el primer que ha rebut en la seva llarga carrera Ennio Morricone per la seva banda sonora per a 'Los odiosos ocho' de Quentin Tarantino (encara que ja en tenia un d'honorífic). Tot el públic present al Dolby Theater dret (com també ha passat amb el premi per a DiCaprio) ha sigut l'expressió més gran de respecte.

Més enllà del cine, ha sigut una nit de reivindicacions. Michael Sugar, el productor de 'Spotlight', ha assegurat que la seva pel·lícula “ha donat una veu als supervivents (de la pederàstia del clero) i l'Oscar amplifica aquesta veu que esperem que es converteixi en un cor que arribi fins al Vaticà”, i ha demanat directament al papa Francesc“És hora de protegir els nens i restaurar la fe”.

Notícies relacionades

No ha sigut l'únic focus posat sobre el problema dels abusos sexuals. El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, que ha participat en la gala, ha presentat una iniciativa per lluitar contra aquests abusos i ha instat a “canviar la cultura”. Ho ha fet abans de presentar Lady Gaga, que, amb una potent interpretació de 'Till it happens to you' en què ha acabat acompanyada a l'escenari per desenes de supervivents d'abusos, ha fet que es veiessin llàgrimes al pati de butaques. La cançó ha acabat perdent l'Oscar en la seva categoria davant 'Writing’s on the wall', de 'Spectre', l'última de Bond, i quan ha pujat a rebre aquest premi el cantant Sam Smith l'ha dedicat “a la comunitat LGBT a tot el món”. “Sóc aquí com un orgullós home gai”, ha dit, “i espero que un dia hi puguem estar tots junts com a iguals”.

L'ovacionat DiCaprio també ha aprofitat el seu premi per fer un potent al·legat en defensa de la causa que fa anys que defensa com a activista: la lluita contra el canvi climàtic. “És real, està passant ara, és l'amenaça més urgent que afronta la nostra espècie i necessitem treballar junts i deixar d'ajornar-ho”, ha dit l'actor, que ha demanat “recolzar els líders polítics de tot el món que no parlen pels grans contaminadors ni les grans corporacions sinó per la humanitat, els indígenes i els milers de milions dels menys privilegiats que seran els més afectats, pels fills dels nostres fills i per tota la gent que ha vist com la seva veu era ofegada per la política de l'avarícia”.