'Guerra', una 'bola de ràbia' amb Albert Pla, Fermin Muguruza i Refree

Els tres músics porten la seva obra, de marcat to polític, al teatre Victòria des de dimecres fins al 30 de gener

jgarcia32466414 barcelona   barcelones    19 01 2016    icut     e160119204651

jgarcia32466414 barcelona barcelones 19 01 2016 icut e160119204651 / Joan Puig

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Albert Pla, Fermin Muguruza i Raül Fernández (Refree) tornen a portar Guerra a Barcelona, des d’aquest dimecres fins al 30 de gener al teatre Victòria, sis mesos després d’haver-se estrenat a Barts, dins del Grec. Conservant el seu «bombardeig de missatges, crítiques i reflexions, la seva bola de ràbia», indica Muguruza, i en disposició de contestar a qualificatius pejoratius com populista o pamfletari.

    «Vivim en l’era dels 140 caràcters i el pamflet és el que va conduir a l’actual Twitter», defensa el músic d’Irun, que es declara «partidari dels cartells al carrer i de la subversió» i lamenta que «per desacreditar algú abans se l’anomenés comunista, després terrorista i ara, populista». L’essència de l’obra es manté, encara que ha experimentat modificacions de forma «perquè sigui més fluida», destaca. «Ara ens expliquem una mica millor», afegeix Pla.

    Guerra es desenvolupa en una ciutat assetjada per forces suposadament pacificadores, i a través dels seus diàlegs, amb una música de Refree que mira a l’electrònica industrial i el hip-hop, posa el focus en els conflictes moderns, les tragèdies humanitàries, el paper del ciutadà com a espectador i les marques que treuen profit del drama col·lectiu. «És molt potent i ara, després dels canvis, no et deixa respirar», assegura Muguruza, il·luminat –revela– pels menús televisius que consumeix en les seves nits d’insomni. «Veig molta teleporqueria informativa, tipus Canal 24 Horas, també CNN, Al-Jazira… M’agrada contrastar titulars», explica. Pla, en canvi, hi manté una distància. «A mi no em fa falta seguir l’actualitat per saber quina és l’actualitat».

Notícies relacionades

RING DE BOXA / A Guerra domina el to explícit i un simbolisme de xoc: aquell duel Pla-Muguruza en un ring de boxa. «És, dialècticament, com Mohammad Ali contra George Foreman», apunta l’excomponent de Kortatu i Negu Gorriak, que recorda com, abans de rodar Toro salvatge, «Scorsese li va dir a Robert de Niro que li posava el disc London calling, de The Clash». Pla exerceix en l’obra de políticament descregut, davant l’agitador Muguruza, però diuen que estan d’acord en una cosa: «En una consigna que tinc jo i que serveix per a tot: cal organitzar-se», assenyala el de Sabadell posant-se gramscià. «En aquest punt coincidim», assenteix el basc.

    Després de fer una gira per Catalunya i per ciutats com Palma, Bilbao i Sevilla, l’obra seguirà el seu curs fins al maig, incloent-hi Madrid, una plaça en què Muguruza no es presenta des del 2004. «La situació ha canviat. L’alcaldia ja no està en mans de la Santa Inquisició», celebra. Té un disc nou, Nola? Irun meets New Orleans, que presentarà en directe a partir del mes de juny. «Farem un clash entre sis músics de Nova Orleans i sis bascos», anuncia.

Temes:

Refree