Narrativa traduïda: els 10 llibres de l'any

'Puresa', de Jonathan Franzen: la novel·la de l'any, envoltada de narrativa autobiogràfica i de no-ficció

 Jonathan Franzen, al Cheltenham Literature Festival, a Anglaterra, el dos d’octubre del 2015.

 Jonathan Franzen, al Cheltenham Literature Festival, a Anglaterra, el dos d’octubre del 2015. / GETTY IMAGES / DAVID LEVENSON

1
Es llegeix en minuts

Encara que les opinions sobre Jonathan Franzen, estiguin dividides, ja que van de l'entusiasme a una hostilitat que està entre la literatura, la ideologia i el que és personal, la seva última novel·la, 'Puresa', ha resultat ser el llibre més votat en la consulta d'El Periódico, i per tant també el més destacat en la classificació de narrativa traduïda. Potser és una reacció en recerca de la gran novel·la (americana o no) enmig dels títols de prosa autobiogràfica, memorialística, de crònica o de no-ficció que marquen la llista dels millors llibres de l'any. Knausgard, Carrère, Alexiévich, Moehringer al marge, també tenen un clar contingut autobiogràfic dos títols que, empatats amb 'Algú' d'Alice McDermott, s'han quedat a un sol punt d'entrar en aquesta llista de 10 llibres, 'H de halcón', de Helen McDonald, i 'Instrumental', de James Rhodes.   

1. 'Pureza' / 'Puresa'. Jonathan Franzen Salamandra / Empúries.

2. 'El reino' / 'El regne'. Emmanuel Carrère. Anagrama

3. 'El fin del 'homo sovieticus'' / 'Temps de segona mà. La fi de l'home roig'.  Svetlana Alexiévitx Acantilado / Raig Verd.

4. 'La isla de la infancia' / L'illa de la infantesa'.'La isla de la infancia' / L'illa de la infantesa'. Karl Ove Knausgard. Anagrama / L'Altra.

5. 'La ley del menor' / 'La llei del menor'. Ian McEwan. Anagrama.

6. 'La niña perdida'. Elena Ferrante. Lumen.

7. 'El bar de las grandes esperanzas'. 'El bar de las grandes esperanzas'. J. R. Moehringer. Duomo.

8. 'Sumisión' / 'Submissió'. Michel HouellebecqAnagrama.

Notícies relacionades

9. 'Lila'. Marilynne Robinson Galaxia Guntenberg / 1984.

10. 'La zona de interés' / 'La zona d'interès'. Martin Amis. Anagrama.