La llibreria Negra y Criminal tanca les seves portes per "cansament"

El popular centre de referència del gènere policíac a Barcelona s'acomiadarà definitivament el 3 d'octubre

Paco Camarasa anuncia el tancament de la llibreria Negra y Criminal.

Paco Camarasa anuncia el tancament de la llibreria Negra y Criminal. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts

La llibreria Negra y Criminal de Barcelona, l'única especialitzada en novel·la negra d'Espanya, ha anunciat que tancarà les seves portes el dissabte 3 d'octubre, gairebé 13 anys després d'obrir.

"Ara que la novel·la negra està més de moda que mai, Negra y Criminal tanca (...) Ja no som necessaris", han afirmat en un comunicat els seus fundadors, Paco Camarasa i Montse Clavé, que recorden que quan van obrir la llibreria, el desembre del 2002, les llibreries generalistes tenien moltes reticències davant la novel·la negra.

"Ara la novel·la negra està de moda, ocupa col·leccions editorials i grans superfícies, llibreries i gasolineres, però molt pocs dels lectors que apostaven per arribar fins a la Barceloneta a deixar-se recomanar alguna raresa i emportar-se l'últim Camilleri ens visiten", han remarcat.

En una roda de premsa a la llibreria, han exemplificat aquest fet dient que fa uns anys era molt difícil trobar els títols del nord-americà Jim Thompson i que ara, gràcies a les reedicions, se'n poden trobar a qualsevol establiment.

Sense il·lusió 

"Hem tancat nosaltres. Ens hem quedat sense il·lusió i passió", han emfatitzat els llibreters, que han assenyalat que el tancament no és qüestió de buscar una altra ubicació a l'espai o el preu d'un lloguer.

Han explicat que en els últims anys han disminuït en un 40% les vendes directes a la llibreria i fins a un 60% via 'on line'.

Camarasa ha dit que han arribat a vendre d'un títol el 10% del total a Espanya, però que ara els és molt difícil competir amb grans llibreries i els espais als aeroports, ja que la novel·la negra ha guanyat protagonisme.

Tant Camarasa com Clavé han agraït el suport dels lectors -en especial el Club Còmplices de Negra y Criminal- i el tracte dels mitjans de comunicació durant aquests anys, i han assenyalat que se'n van contents d'haver contribuït a posar el gènere negre al lloc que creuen que es mereix.

Per a tots dos la decisió de tancar la llibreria va ser presa "fa temps", i han deixat oberta la possibilitat que d'aquí uns mesos es puguin reprendre els clubs de lectura per no deixar orfes els lectors.

Notícies relacionades

Camarasa ha assegurat que seguirà com a comissari del BCNegra i que tots dos seguiran treballant en benefici del gènere policíac, però ja no des de l'àmbit de la llibreria.

De moment, la llibreria continuarà oberta fins que es tanqui en el seu horari habitual, els dijous i els divendres en horari de matí i tarda, i els dissabtes al matí.