Nedar per la costa

Vint-i-un itineraris senyalitzats conviden a descobrir el litoral de la Costa Brava i Barcelona des del mar

La iniciativa, liderada des del projecte Vies Braves, és apta per a nedadors de qualsevol nivell

UN CAMINO DINS DEL MARA l’esquerra, un nedador amb la boia con la que pot guardar les seves pertinences recorre un punt de la Costa Brava. Sobre aquestes línies, una ullada al fons del mar. Sota, en la costa de Platja d’Aro. A la dreta, preparats per iniciar la travessia a Cadaqués.

UN CAMINO DINS DEL MARA l’esquerra, un nedador amb la boia con la que pot guardar les seves pertinences recorre un punt de la Costa Brava. Sobre aquestes línies, una ullada al fons del mar. Sota, en la costa de Platja d’Aro. A la dreta, preparats per iniciar la travessia a Cadaqués. / PERE DURAN

4
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Quedar amb gent per patinar per la ciutat, sortir a córrer per les pistes forestals de Collserola o caminar per les avingudes i camins que en moltes poblacions de la costa s'han habilitat per poder-ho fer és una pràctica molt consolidada. Des de la majoria d'aquests recorreguts, la vista sobre el blau Mediterrani enriqueix l'experiència. Fins que submergir-se en les seves aigües per fer l'exercici des del mar canvia totalment la perspectiva del paisatge.

Fer que aquesta pràctica sigui també cada vegada més habitual és un dels propòsits del projecte Vies Braves, una iniciativa impulsada pel nedador d'aigües obertes Miquel Sunyer (Girona, 1977) i Technojet Swim de Girona. Inspirant-se en l'experiència de Camí de Ronda (www.camideronda.com), que facilita la localització d'itineraris per seguir a peu la Costa Brava en el seu perímetre més pròxim al mar -seguint els antics camins de pescadors i contrabandistes de Blanes a Portbou-, han ideat «el mateix, però dins del mar», compara el cofundador i director de Technojet Swim, Lluís Turon. «La nostra idea era obrir el mar al nedador, tant l'aficionat com el professional, i facilitar la localització de recorreguts marins segurs, abalisats per evitar que hi accedeixin les embarcacions», argumenta Turon.

A la Costa Brava hi ha 21 trams habilitats amb les balises que indiquen la zona per nedar, i que estan senyalitzats amb plafons informatius, on s'especifiquen les característiques del recorregut, com la seva longitud, temperatura aproximada de l'aigua, salinitat i tipus de fons marí, roca, sorra, posidònia... També es detallen els vents predominants i el nivell de dificultat.

«De la mateixa manera que el muntanyenc ha de guardar respecte a la muntanya, les precaucions a l'hora de nedar al mar són igualment necessàries», precisa Miquel Sunyer, que el 2008 va travessar el canal de Gibraltar nedant, sense neoprè, en 3 hores i 32 minuts. «Moltes de les precaucions són de sentit comú, com no anar sol, hidratar-se, o calcular la distància que nedarem en funció del nostre estat físic.

Igualment, informar-se sobre la previsió del temps és essencial. El mar és molt dinàmic i pot canviar en qualsevol moment», afegeix el nedador d'aigües obertes. «El projecte va molt vinculat a la seguretat, per això hem comptat amb la col·laboració de Dipsalut (l'organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona), i amb instructors de snorkel de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS)», expliquen els impulsors de Vies Braves. Perquè des de la plataforma on line creada per donar visibilitat a aquest projecte i canalitzar informació sobre ell -www.viesbraves.cat- s'anuncien activitats a les quals qualsevol pot inscriure's. S'organitzen sessions gratuïtes d'iniciació a la natació en aigües obertes i a l'snorkel en les quals tant de pes té la informació sobre com accedir i comportar-se en el medi marí, com la que fa referència a la riquesa marina i submarina de la costa catalana que el projecte també mira de donar a conèixer, incentivant la seva preservació.

Biodiversitat

La costa de Barcelona compta amb cinc Vies Braves, sis quilòmetres de rutes habilitades, en tres localitzacions: Calella, Sitges i l'embassament de Baells. En conjunt, hi ha 26 quilòmetres habilitats, localitzats en 15 municipis, els consistoris dels quals han recolzat la iniciativa, juntament amb les diputacions de Girona i Barcelona, el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava i el Consell Comarcal del Berguedà. Els indicadors de la biodiversitat i descripció del fons marí que figuren en el plafó de cada itinerari han sigut elaborats amb la col·laboració del Club d'Immersió de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

La primera de les advertències en el cartell informatiu de les vies marines és: «Les Vies Braves no disposen de servei de socorrisme. Nedes sota la teva responsabilitat». La segona adverteix que els menors de 18 anys han de nedar acompanyats sempre per un adult, i prossegueix amb una quinzena d'altres consells, entre els quals hi ha la notificació del telèfon 112 per a cas d'accident.

Notícies relacionades

«M'encanta ensenyar l'entorn o sortir a nedar amb grups d'amics o famílies amb nens», expressa Pat Bros, una de les persones que des de cada municipi s'encarreguen d'organitzar sessions de consolidació amb el mitjà per als que s'inicien en l'entrada al mar i guiar sortides a l'aigua, per nedar o realitzar snorkel. Formada en Ciències Físiques i Esport, a Lleida, aquesta veïna de Colera és també monitora de caiac o pàdel surf. «Hi ha usuaris de tot tipus, des de pares amb nens que vénen a veure estrelles de mar, fins a bombers que s'entrenen per participar en proves de triatló o Ironman», comenta Pat Bros.

«Al que és nou en això, aquests itineraris li aporten seguretat», comenta James Manresa, veí de Calella i usuari de les Vies Braves. «Jo nedo, des de fa anys, per plaer, com qui va a la muntanya a passejar. I ja sortia a nedar per la costa, tot l'any. Ara li han posat nom. Les Vies Braves són finestres al mar», afirma Manresa. «Permetran conquistar més gent perquè disfruti d'aquesta activitat, única per situar-te en paratges idíl·lics. Es posarà de moda sortir a nedar al mar com ha passat amb el running», diu Dario Alaide, estiuejant de Colera i participant en una de les sessions de busseig lleuger en família de les Vies Braves.

Temes:

Turisme