FESTIVAL D'EUROVISIÓ

Suècia compleix el pronòstic i s'imposa en el certamen

Espanya, representada per Edurne, queda en el lloc 21 dels 27 participants

Måns Zelmerlöw, representant de Suècia a Eurovisió, celebra eufòric el seu triomf.

Måns Zelmerlöw, representant de Suècia a Eurovisió, celebra eufòric el seu triomf. / SAMUEL KUBANI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS / VIENA

Suècia ha conquistat aquesta nit a Viena el seu sisè Festival d'EurovisióMåns Zelmerlöw, amb el tema 'Heroes', ha complert tots els pronòstics i s'ha imposat en una final on Edurne, la representant espanyola, ha acabat en el 21e lloc d'un total de 27 participants. La madrilenya ha aconseguit 15 punts, que lì han atorgat França (5), Portugal (3), Montenegro (2), Moldàvia, Azerbaidjan, Suïssa, Israel i Rússia (un punt cada país). 

"Em sento guanyadora", repetia Edurne tot just acabat el concurs davant les càmeres de TVE. Amb un somriure d'orella a orella, malgrat el resultat, l'espanyola va confessar sentir-se "supercontenta" i va assegurar que se sentia vencedora pel suport de la gent. Fins i tot va fer broma amb la idea que, almenys, veuria "sortir el sol" a Viena, en referència al títol de la seva fallida cançó, 'Amanecer. 

Vestida inicialment amb un vestit vermell i amb una capa de 8 metres de llarg a la seva esquena, Edurne ha deixat posteriorment al descobert un vestit color coure amb lluentons. L'italià Giuseppe di Bella ha escenificat amb ella una coreografia de Miryam Benedited; uns escassos compassos en la penombra inspirats en la dansa contemporània; intensos i molt passionals.

Darrerede Suècia, que ha guanyat amb 365 punts, han completat el podi d'honor Rússia (303 punts) i Itàlia (292) Måns Zelmerlöw, successor de Conchita Wurst en el palmarès del festival, ha destacat per presentar una realització televisiva pionera en Eurovisió. L'artista ha interactuat amb uns ninots projectats sobre una pantalla que hi havia darrere seu, amb els quals fins i tot simulava fer un parell de passos de ball i xocar les mans. Suècia, que va guanyar el festival per última vegada el 2012, s'ha proclamat vencedora quan encara faltaven 4 països per votar. Després de guanyar, Zelmerlöw ha declarat: "Som els herois, i és igual a qui estimem". Corregia d'aquesta manera unes polèmiques declaracions en contra de l'homosexualitat.

La russa Polina Gagarina ha sigut segona amb una balada pacifista'A million voices'. Per la seva part, Itàlia ha aconseguit la seva mejor classificació des del seu retorn al Concurs el 2011. El trio pop-líric Il Divo es va formar després del pas dels seus integrants pel 'talent show' Ti lascio una canzone de la tele italiana.

IMATGES PER RECORDAR

El festival celebrat a Àustria ha deixat algunes imatges per al record, com Conchita Wurst volant cap a a l'escenari per sobre dels espectadors a l'inici del xou o l'efusiu aplaudiment de benvinguda a Austràlia quan ha sigut presentada la portaveu del seu jurat.

Notícies relacionades

També seran recordats el zero obtingut pels amfitrions juntament amb Alemanya, el belga Loïc Nottet cantant totalment estirat ael terra i els vestits fluorescents dels britànics Electro Velvet. També han cridat l'atenció el piano cremant durant d'actuació dels amfitrions, la banda The Makemakes, i les vuit maletes repartides per l'escenari durant la interpretació de Romania, amb la qual cosa el grup Voltaj denunciava l'abandonament que pateixen els menors del seu país a mans dels seus pares, que emigren a Occident per treballar.

Lituània, per la seva part, va pujar al carro del lema d'aquest festival: respecte i tolerància. Durant la interpretació, es besen els dos artistes (home i dona), les dues ballarines i els dos coristes; un gest de complicitat a la llibertat i al respecte per qualsevol orientació sexual, fent-se ressò del missatge de Conchita Wurst (guanyadora l'any passat) des del mateix instant que els austríacs la van elegir per competir en el xou del 2014.