Dedicada a Paul Walker

La setena entrega de la sèrie 'Fast & furious', que arriba demà als cines, homenatja el seu dissortat protagonista

Una caravana amb els supercotxes dels herois de ’Fast & furious’. A dalt, Paul Walker en una imatge del film.

Una caravana amb els supercotxes dels herois de ’Fast & furious’. A dalt, Paul Walker en una imatge del film. / FIRMA DE FOTO

3
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE / BARCELONA

E l novembre del 2013, l'actor Paul Walker va perdre la vida després que el cotxe en què anava com a copilot s'estavellés a tota velocitat contra un fanal i dos arbres. La realitat imitava tristament la ficció: Walker s'havia fet popular com a heroi de la saga de pel·lícules Fast & furious, basada en carreres de cotxes i xocs.

En aquell moment, l'actor encara havia de finalitzar el rodatge de la setena entrega, la que demà arriba als cines. La producció es va aturar indefinidament fins a trobar una sortida racional a la fatídica desaparició de l'estrella. Al final es va decidir seguir endavant, amb l'aprovació de la família i dos germans de Paul, Caleb i Cody, que van arribar a exercir de dobles de l'actor mort.

Però segons sembla no n'hi va haver prou amb els dobles -quatre en total- i la reutilització de metratge antic per donar sortida digna al personatge de Walker. Segons ha explicat The Hollywood Reporter, la companyia d'efectes Weta Digital, de Peter Jackson, va intervenir per ressuscitar artificialment l'actor en algunes parts del film. La companyia s'ha negat a dir quines, cosa que només farà que l'espectador es dediqui inevitablement a buscar on està el truc durant el tram final de la pel·lícula. L'operació de reanimació ha costat al voltant de 50 milions de dòlars.

No és, ni de bon tros, la primera vegada que un actor mor durant el rodatge d'un film. Tampoc la primera en què es fa reviure l'intèrpret per mitjà dels efectes especials. Així es va poder salvar el final d'El cuervo després que Brandon Lee fos ferit de mort en el rodatge, i també es va poder mantenir Oliver Reed en el metratge de Gladiator després que morís d'un infart.

TRIBUT EMOTIU / Els productors de Fast & furious haurien pogut evitar fàcilment el problema si haguessin escrit un destí tràgic per a Brian O'Conner. Abans de criticar-los per haver creat un fals Paul Walker, cal veure la pel·lícula i constatar el seu aire de sentit (i car) tribut a la malaguanyada estrella d'acció.

A més d'una successió de cotxes fent bogeries, noies lleugeres de roba i explosions, Fast & furious 7 és una oda a la lleialtat en temps de ceguesa moral. El personatge de Vin Diesel, el corredor/criminal Dominic Toretto, posa la Família per sobre de tot; no parla de família biològica sinó de la família que ha construït al llarg del seu periple vital, en què ha inclòs O'Conner, que es va infiltrar en el seu equip quan encara era policia.

Aquest llaç es va traslladar a la vida real. Els actors centrals de Fast & furious 7 treballen junts des de la cinquena pel·lícula i pel que sembla han desenvolupat una gran amistat entre ells. En el cas de Walker i Diesel, l'afecte es remunta al primer film. Com explica Diesel a Paz Mata en l'entrevista annexa: «Quan la tragèdia va succeir, vaig perdre el meu millor amic. Vaig perdre el meu germà».

Notícies relacionades

Aquesta melancolia traspua de manera incontenible en el desenllaç de Fast & furious 7, durant el qual probablement més d'un fan de la saga haurà d'utilitar un clínex. No només pel collage d'imatges escollides de Walker en gairebé tots els episodis de la saga. També per un pla final amb aires d'elegant comiat que sembla filmat per Clint Eastwood.

FENOMEN INSÒLIT / A Fast & Furious 7, el director James Wan (Expediente Warren: The conjuring) substitueix al volant de la saga Justin Lin, que ha dirigit la majoria de capítols. Lin va elevar la franquícia des d'uns orígens gairebé modestos, de thriller gairebé realista, al model de blockbuster fantasiós i sense límits físics que ara representa. Alguna cosa devia fer bé quan ha rebut l'encàrrec d'engegar -dirigirà els dos primers capítols- la nova temporada de True detective.Normalment, les franquícies del cine van a menys en comptes d'anar a més. Aquest ha sigut el cas de Fast & furious, que amb la seva cinquena i sisena entregues en particular ha recaptat l'impossible a més de guanyar-se el favor de la crítica. De la setena se n'esperen grans xifres i les ressenyes són apassionades. Un fenomen estrany i inescapable. I irresistible.