Un 'thriller' sofisticat

EL LLIBRE DE LA SETMANA Louise Penny torna a les llibreries amb la seva novel·la més premiada

La saga de la novel·lista permet descobrir la naturalesa quebequesa.

La saga de la novel·lista permet descobrir la naturalesa quebequesa. /

2
Es llegeix en minuts
RAMON VENTURA

Una revelación brutal no és el primer esforç per apropar-nos una escriptora tan enormement desconeguda com gran és la seva qualitat: Louise Penny (Toronto, 1958). Però la tenacitat ha valgut la pena: ara fa cinc anys, Factoria de Ideas va publicar Naturaleza muerta (traducció de Still Life, ara descatalogat), el primer volum de la desena que l'autora ha publicat amb l'investigador Armand Gamache com a protagonista. Un primer intent per endinsar-nos dins dels idíl·lics i criminals paratges de l'est del Canadà i la resolució dels seus misteris. De la mà d'aquest inspector en cap del Departament d'Homicidis de la Sûreté du Quebec (i del seu carismàtic equip) descobrirem la natura quebequesa, encara salvatge en molts indrets, la cultura nativa en altres i la brutalitat del crim en qualsevol espai. Ara l'editorial Salamandra recupera aquella dedicació inicial i tradueix la novel·la més guardonada de Louise Penny que -com poques- conjuga millor els seus trets distintius, i que et convido a descobrir.

Una revelación brutal és un thriller essencialment culte, sofisticat però gens pretensiós; una trama intel·ligent que et condueix d'escena en escena mentre els personatges debaten d'art, de cuina, d'odi i de la Història; és un relat on el menys important és el crim o -més ben dit- la culpabilitat de l'assassí. Perquè tu, lector, en moltes ocasions tens més dades que els investigadors, aferrats a la responsabilitat del procediment, a la legalitat de les proves i al mètode a respectar. Seguint el novè dels◄«consells per a escriptors» d'Elmore Leonard, Penny fa dels seus diàlegs la seva millor targeta de visita: cap és superflu. Les paraules són les justes i l'equilibri, magnífic. Són l'essencial per classificar llocs i exposar sentiments. Són irònics i gaudeixen de fi humor, de cadàvers i de motius. No te'n saltaràs ni un línia, no n'hi trobaràs cap a faltar. Penny juga amb el misteri i la ambigüitat, perfila secrets i se sustenta en mites ancestrals. En les descripcions s'intueix l'homenatge de la nostra escriptora a Margaret Atwood, però també destaquen els perfils propis: la construcció d'un crim ambulant, els detalls en l'exposició, la recerca de la veritat, la mesura de cada element.

RELAT DE VIDA / Un llibre que és una novel·la criminal alhora que un relat de vida, la crònica del seu poble protagonista, Three Pines, un microcosmos del qual a cada plana d'Una revelación brutal s'intueix una petita història, subtil, refinada; un enigma a l'espera que el descobreixis. Una vila que dóna molt per descriure, uns veïns d'allò més heterogenis, excèntrics fins i tot, i uns investigadors que són la personificació del carisma. I sobre aquest carisma s'eleva la construcció de cada volum d'aquesta saga: ja sigui la macabra troballa d'una dona «caçada» amb una fletxa, al primer; l'electrocució d'un veí, en un altre volum; o l'aparició del cadàver d'un rodamón al mig del bistrot del poble, en l'actual. Antiguitats, llibres estranys, talles de fusta, missatges secrets escrits amb un codi de fa dos mil anys, melmelades de tots colors i un llarg etcètera... que t'entusiasmarà.

UNA REVELACIÓN BRUTAL

Louise Penny

Notícies relacionades

Trad. Ana Herrera Ferrer

Salamandra. 480 pàg. 19 €