El Govern expressa el seu condol per la mort de Joan Barril

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, defineix l'autor com "un mag de les paraules"

Joan Barril, a la terrassa de casa seva, el juliol del 2013.

Joan Barril, a la terrassa de casa seva, el juliol del 2013. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha expressat el seu "més sentit condol" per la mort del Joan Barril aquesta matinada, a Barcelona, als 62 anys. Homs ha destacat que Barril ha tingut una dilatada trajectòria en els àmbits del periodisme i la literatura, la capacitat d'anàlisi sobre el món que ens envolta, "sempre crític però a la vegada constructiu, i el seu tarannà dialogant i afable".

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha remarcat aquest dissabte que el periodista i escriptor Joan Barril era "un mag de les paraules" i l'ha qualificat de persona extraordinària. Mascarell ha assegurat a través d'un comunicat que el periodista "tenia una capacitat de viure intensament, amablement, reflexivament, amb la seva mirada serena i pausada, sovint perplexa per tot el que anava intentant desxifrar".

"Era una persona a qui li agradava compartir la vida amb els amics, amb la família, amb la seva mirada romàntica sobre la realitat", ha expressat Mascarell, que ha ressaltat la seva aportació en termes literaris, radiofònics i periodístics amb "la seva prosa sempre poètica i la seva habilitat per crear imatges i imaginaris complets a través de la sintaxi i de la musicalitat de les paraules".

LITERATURA PERFECCIONISTA

Mascarell ha ressaltat que en les seves narracions era capaç d'utilitzar les paraules amb una "mestria" que convertia les seves narracions en construccions literàries perfeccionistes, que li permetia "construir amb quatre fils un cistell molt sòlid i ben travat". Barril sempre intentava compondre una mirada global sobre la realitat que l'envoltava a partir de les petites coses, i ho feia amb aquella mirada particular i serena que tenia", ha destacat.

Ha recordat que quan li van encarregar la primera editorial de 'L'Avenç' el 1976 a partir d'una reflexió inicial entre tots "ell li sabia donar el to, l'estil, la forma perquè agafés una solidesa com a relat complet".

CONDOL D'UDC

Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha expressat el seu condol, a través d'un comunicat, per la mort de Barril i ha destacat el seu compromís "amb Catalunya, l'humanisme i el sentit comú". La formació destaca l'autor com "una persona excepcional, carregada d'humanisme i saviesa, i d'una sensibilitat extraordinària" que l'havien convertit en un referent a Catalunya.

El partit democristià ha qualificat Barril de persona "de diàleg i de reflexió, oberta, serena, que va saber posar en tot moment la seva enorme categoria intel·lectual al servei de tota la societat", i ha manifestat el seu agraïment i reconeixement pel compromís i per la immensa tasca intel·lectual, periodística i creativa del polifacètic autor, i ha lamentat la seva mort "en un dels moments que podia ser més útil per al país i la societat catalana".

REFERÈNCIA PERIODÍSTICA, SEGONS ICV

També el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha lamentat la mort de l'escriptor i periodista barceloní. Herrera, que el coneixia personalment, ha destacat el seu periodisme "serè i de profunditat". "El trobarem a faltar, és una referència periodística per al país, el seu ha estat un periodisme imprescindible", ha declarat Herrera.

SABIA "CAPTAR L'ATENCIÓ"

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA també han lamentat la defunció de Barril, amb qui mantenien una "relació estreta", han informat en un comunicat. L'entitat afirma que no només formava part de la nòmina de guanyadors del premi BBVA Sant Joan amb 'Terres promeses', sinó que mantenien el contacte amb les converses de la iniciativa 'Avui també és Sant Joan' a diverses biblioteques catalanes.

Segons la fundació, l'autor sabia "captar l'atenció" de tothom ja fos en converses o en el seu programa de ràdio. També ha remarcat com s'il·lusionava quan algú li feia firmar el seu llibre guardonat.

"CARÀCTER ÚNIC I PERSONAL"

Notícies relacionades

L'alcaldable del PSC per Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat el seu condol i ha qualificat la mort de Barril de "gran pèrdua per al món del periodisme i de la literatura".

En un comunicat, ha assegurat que Barril és un exemple a seguir "per com va aconseguir imprimir un caràcter únic i personal als seus programes, articles i llibres", i ha ressaltat la seva capacitat per acostar la cultura als seus lectors i espectadors.