Penguin Random House dóna els arxius de Plaza & Janés i Grijalbo a la Biblioteca de Catalunya

La Conselleria de Cultura vol conservar la documentació de les editorials i que el sector del llibre estigui present en el futur museu d'història de Catalunya

Carta del filòsof Georg Lukács a l’editorial Grijalbo.

Carta del filòsof Georg Lukács a l’editorial Grijalbo.

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

Penguin Random House ha fet efectiva avui la donació a la Biblioteca de Catalunya dels arxius documentals de les dues històriques editorials barcelonines que van acabar integrades en aquest grup editorial, Plaza & Janés Grijalbo. La documentació dipositada formalment per la directora general del grup, Núria Cabutí, forma part del conjunt de llegats, donacions i adquisicions que pretenen conservar i fer consultable a la biblioteca nacional la documentació que explica el desenvolupament de la indústria editorial catalana.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha apuntat, a més, un objectiu a mitjà termini: que tot aquest llegat passi a formar part del futur i reformat Museu d’Història de Catalunya (que en l'etapa de Tresserras va ser batejat com a Museu de la Societat, encara sense nom definitiu però al qual Mascarell es va referir ahir en dues ocasions com a "Museu Nacional de Catalunya").

No fa gaire, compres, tancaments i fusions editorials van acabar amb la destrucció d'arxius d'importants editorials catalanes. En primera instància, la crida de Cultura als editors a concentrar aquests fons històrics a la Biblioteca de Catalunya (encara que l'Arxiu Nacional de Catalunya i altres arxius locals també conserven nombrosos fons d'escriptors i editors) pretén garantir-ne la conservació i l'accés per part dels investigadors.

A mitjà termini, ha afegit Mascarell, l'objectiu seria "més que crear un centre nacional del llibre com el francès, que hi hagi un museu nacional en què el llibre sigui present". I, si la situació econòmica de la Generalitat millorés, emprendre una política de beques de recerca sobre els diferents sectors culturals.

El contingut

Notícies relacionades

Els arxius de les editorials Grijalbo i Plaza & Janés inclouen expedients de censura, informes editorials, contractes, correspondència amb autors i agents i 25.000 fotografies utilitzades en grans obres enciclopèdiques o il·lustrades. "Aquesta documentació ajuda a entendre el procés de com treballa una editorial per dins", ha explicat Núria Cabutí.

La compra del fons Tusquets

Les aportacions documentals de les editorials que han respost a la crida de les institucions han estat fins ara desinteressades. Una altra cosa molt diferent és el que va passar amb la incorporació d'un miler de documents venuts pels hereus de l'editora Esther Tusquets per 366.000 euros, una xifra que l'Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya va qualificar de "francament indecent" en un dur comunicat. La Conselleria de Cultura ha sostingut que aquesta valoració es va fer d'acord amb una taxació independent, el contingut de la qual, però, no ha fet públic.