L'Ajuntament de Girona aprova l'adquisició del fons Santos Torroella

L'operació, que pot suposar una inversió de 10 milions si s'hi suma la rehabilitació del futur museu, ha originat un tens debat en el ple i a la ciutat

 El crític Rafael Santos Torroella, en una foto de 1997

 El crític Rafael Santos Torroella, en una foto de 1997 / ARXIU / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / Girona

El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat en una ajustada votació, que s'ha dirimit gràcies al vot de qualitat de l'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), l'adquisició del fons artístic del crític i historiador Rafael Santos Torroella (1914-2002), que inclou una col·lecció d'art contemporani (entre les 1.200 obres hi ha peces de Dalí, Miró Tàpies, Picasso, Picabia i Frida Kahlo), a més d'una important biblioteca i un arxiu personal.

L'adquisició d'aquest important fons artístic del germà de la pintora Ángeles Santos Torroella (1911-2013) ha originat un encès debat a la ciutat i en el ple, ja que suposa un desemborsament de 3,9 milions d'euros (a pagar en 7 anys) i el compromís amb la família del crític que s'exposarà a la Casa Pastors de Girona (un edifici neoclàssic del segle XVIII situat davant de la catedral que s'hauria de rehabilitar).

Per poder ubicar la col·lecció en aquest regi edifici cal portar a terme unes obres de remodelació que alguns experts han valorat, com a mínim, en 4 milions d'euros, de manera que la suma total de l'operació seria entre 8 i 10 milions d'euros, una quantitat que els opositors a la compra (encapçalats pels grups municipals del PSC, ICV i CUP) consideren que la ciutat no es pot permetre en aquests moments.

Dubtes sobre la seva qualitat

"No posem en dubte el valor cultural del fons, però experts de prestigi han dit que algunes de les peces són bones per integrar-les en un context amb altres obres importants però per elles mateixes no creen col·lecció ni creen reclam extern, són febles per ser un reclam turístic", ha afirmat la portaveu socialista, Pia Bosch.

En canvi, l'alcalde i el grup municipal de Convergència i Unió consideren que aquesta col·lecció i la creació d'un nou museu d'art contemporani a la Casa Pastors seria un revulsiu cultural per a la ciutat i suposaria una promoció que afavoriria l'arribada de turistes.

"És una aposta per l'art modern i contemporani que ens permet un discurs basat en la qualitat i l'excel·lència, posant-ho al nivell del teatre, la música i la gastronomia. Ens porta a connectar-nos millor amb el món i obre vies de col·laboració amb altres museus i amb el sector privat. La cultura no és un luxe, no és un element superflu, és un motor econòmic", ha replicat Puigdemont.

Manifestació en contra

A més de les crítiques pel cost de l'operació, durant els últims mesos també s'ha originat un debat sobre la qualitat de les obres de la col·lecció, ja que hi ha especialistes que consideren que encara que conté peces de famosos artistes, es tracta en realitat d'obres menors.

Notícies relacionades

El debat fins i tot s'ha traslladat al carrer, ja que una hora abans que comencés el ple s'ha dut a terme una manifestació, convocada per la Xarxa de Lluita pels Drets Socials de Girona (XDS), una plataforma que agrupa una quarantena d'entitats, col·lectius, sindicats i partits polítics d'esquerra, per protestar per la "despesa milionària" que suposa la compra del fons i per reclamar que s'obri una consulta ciutadana sobre la seva adquisició.

Finalment, la votació s'ha saldat amb els vots a favor de CiU i un regidor no adscrit (11), l'oposició del PSC, ICV i la CUP (que també sumaven 11) i l'abstenció de la regidora del PP i el representant de Reagrupament, o sigui que el vot de qualitat de l'alcalde ha estat decisiu per dirimir l'empat