DESÈ ANIVERSARI DE LA MORT de l'autor

Martí i Pol, davant la malaltia

El tercer volum de la biografia del poeta comença el 1970, quan se li va diagnosticar esclerosi múltiple

El poeta Miquel Martí i Pol.

El poeta Miquel Martí i Pol. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

Ja fa 14 anys que es va iniciar la publicació de la peculiar biografia del poeta Miquel Martí i Pol en què es va submergir Ignasi Pujades. El tercer dels volums, Miquel Martí i Pol. Amb vidres a la sang (Proa), ha arribat a les llibreries coincidint amb el 10è aniversari de la mort del poeta, que es compleix demà. Cobreix els set anys que van des del 1970 al 1977, el període en el qual a Miquel Martí i Pol se li va diagnosticar l'esclerosi múltiple, des dels primers símptomes de la malaltia fins al moment en què va assimilar el seu estat i, en paraules del seu biògraf, es «restaura». En aquest temps va publicar poemaris com La pell del violí, Quadern de vacances i, finalment, Estimada Marta.

La biografia de Pujades, que haurà de tenir finalment quatre volums, descansa bàsicament en la reproducció de part de l'ingent volum de correspondència que va deixar durant dècades el poeta. «Per a mi és tan important el que escriu a les cartes com als poemes. Crec que publicar l'epistolari no tindria gens d'interès, però sí que en té integrar-lo en la biografia», va opinar el biògraf durant la presentació del llibre, dijous passat a Barcelona.

Segons Pujades, la importància de la correspondència (des de les seves relacions amb personalitats de la cultura catalana fins a les cartes amb amistats femenines que acaben donant forma al poemari amorós Estimada Marta) ve del fet que li permet aconseguir el seu objectiu com a biògraf, seguir la vida del poeta «com a gresol de la seva obra».

Notícies relacionades

«No en va era poeta i dominava les paraules: m'agradaria veure en un manual de pràctica clínica les expressions amb les quals Martí i Pol descriu amb tanta precisió els primers símptomes de la malaltia, com s'entrebanca i s'ennuega», va explicar també durant la presentació a la Fundació Enllaç el neurobiòleg Ferran Burgaya. En la seva opinió destaca la «manera elegant» com Martí i Pol confessa els seus successius estats de depressió, tristesa més serena o atacs d'ira («sovint semblo un ninot mecànic espatllat»).

DEMÀ, HOMENATGE / Les iniciatives que s'han anat desenvolupant al voltant del 10è aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol (el mes passat es va celebrar a Vic i Roda de Ter el segon col·loqui internacional sobre l'obra del poeta) prosseguiran demà, la data en què va morir fa 10 anys, amb un espectacle d'homenatge al Teatre Victòria de Barcelona, organitzat per la Fundació Esclerosi Múltiple i l'Associació d'Amics de Miquel Martí i Pol, en el qual participaran 45 artistes.