Les claus d'un clàssic de la literatura fantàstica i juvenil

'El hòbbit' va obrir un complex món que no ha deixat mai de tenir lectors

El cine ha donat des de fa anys una inestimable empenta a la literatura de Tolkien

L’actor Virgon Mortensen, en el paper d’Aragorn, protagonista de la saga d’’El senyor dels Anells’, dirigida per Peter Jackson.

L’actor Virgon Mortensen, en el paper d’Aragorn, protagonista de la saga d’’El senyor dels Anells’, dirigida per Peter Jackson.

1
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / ERNEST ALÓS / Barcelona

"Les prediccions són perilloses, però és molt possible que'El hòbbit' es converteixi en un clàssic". Ho va dir C. S. Lewis, el 1937, al 'Times Literary Supplement' i, al marge que fos amic i col·lega de l'autor del llibre,J. R. R. Tolkien,el pare de 'Nàrnia' la va encertar. Aquest reportatge intenta explicar per què ha perviscut i quin ha estat el llegat de tota l'obra de Tolkien fins al 'boom' generat per la pel·lícula dePeter Jackson.

El cine ha estat una inestimable empenta per a la literatura perquè "la gent que veu les pel·lícules i no ha llegit el llibre sent interès per fer-ho", constataJosé López Jara, editor deMinotauro, el segell que publica Tolkien a Espanya. "Quan la pel·lícula escalfava motors a primers d'any i va sortir el primer tràiler, només al gener ja vam vendre més exemplars de l'edició de butxaca d''El hòbbit' que en tot el 2011 --revela López Jara--. I des del setembre, amb el 75è aniversari i la proximitat de l'estrena, s'ha notat en les vendes fins al punt que els 3.500 exemplars de l'edició especial limitada estan pràcticament esgotats". Des del 2001 l'editorial ha venut tres milions i mig de llibres de Tolkien.

Notícies relacionades

El professor de literatura anglesa de la Universitat de GranadaEduardo Segura, autor d'una tesi doctoral sobre Tolkien i assessor de la sèrie de pel·lícules, admet que "el cine ha fet molt per fer arribar l'obra de Tolkien a nous públics" però, al mateix temps, creu que "n'ha banalitzat el contingut". Segons l'ala acadèmica del 'tolkienisme', "Jackson ha rebaixat l'energia de la Terra Mitjana i ha convertit 'El senyor dels anells' en una espècie d'història d'aventures, com si Tolkien no donés per a molt més". Tot i així,David Brawn, editor de Tolkien a la britànica Harper Collins, no en té cap dubte: "En mans de Peter Jackson 'El hòbbit' serà un èxit".

>> Llegiu la informació completa75 anys amb Tolkien a e-Periódico.