ALS 60 ANYS

Mor Sylvia Kristel, la protagonista d''Emmanuelle'

L'actriu holandesa es va convertir en el mite eròtic dels 70

L’actriu holandesa Sylvia Kristel, a Madrid el 2007.

L’actriu holandesa Sylvia Kristel, a Madrid el 2007. / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES

Sylvia Kristel, de 60 anys, coneguda a tot el món pel seu paper a la pel·lícula 'Emmanuelle' [comprar DVD]

, un dels clàssics més importants del cine eròtic, ha mort aquesta nit, segons ha anunciat la seva agent Marieke Verharen. L'actriu holandesa, que va tenir un vessament cerebral el mes de juliol passat, estava lluitant contra un càncer de gola des de feia una dècada.

Notícies relacionades

Encara que és coneguda pels seus papers en el cine eròtic, l'actriu va iniciar la seva carrera com a model sent una adolescent, i el 1972 va ser elegida Miss TV Europe. Dos anys després es va fer famosa internacionalment amb 'Emmanuelle' (1974), una pel·lícula del director Just Jaeckin basada en una novel·la homònima d'Emmanuelle Arsan, que va ser vista per 50 milions d'espectadors a tot el món i va estar 553 setmanes seguides a la cartellera en un cine de París. Va ser el primer film protagonitzat per Kristel (Utrecht, 1952) que després de l'èxit mundial va interpretar les seqüeles 'Emmanuelle 2' el 1975, 'Goodbye Emmanuelle' el 1977, i 'Emmanuelle 4' el 1984.

Altres papers destacats van ser el de Lady Chatterley en una pel·lícula que adaptava la famosa novel·la del mateix nom de D. H. Lawrence, o el de Mata Hari, en un film sobre la vida de l'espia. Als anys setanta va iniciar una relació amb l'escriptor Hugo Claus, amb qui va tenir el seu fill, Arturo. En la segona meitat dels setanta va tenir alguns problemes d'addicció a les drogues i a l'alcohol. Els últims anys s'havia instal·lat a Amsterdam, on exposava ocasionalment pintures seves.