26 maig 2020

Anar al contingut

Als 87 ANYS

Ernesto Cardenal, premi Reina Sofia de poesia

El poeta va ser ministre de Cultura amb el Govern sandinista de Nicaragua

El poeta nicaragüenc Ernesto Cardenal ha guanyat el 21 premi Reina Sofia de poesia iberoamericana, que reconeix el conjunt d'una obra d'un autor viu que pel seu valor literari constitueix una aportació rellevant al patrimoni cultural d'Iberoamèrica i Espanya. El guardó, dotat amb 42.100 euros, està considerat un dels més importants d'aquest gènere.

El jurat estava format, entre altres, per José Manuel Blecua, Antonio Lobo Antunes, Soledad Puértolas, José Manuel Caballero Bonald, Luis Antonio de Villena, Jaime Siles i Luis Alberto de Cuenca.

Ernesto Cardenal (Granada, Nicaragua, 1925) és sacerdot catòlic i defensor de la teologia de l'alliberament, i compta entre els seus guardons amb el premi iberoamericà de poesia Pablo Neruda. Va ser un dels ideòlegs de la revolució sandinista a Nicaragua i ministre de Cultura en el primer govern de Daniel Ortega.

Cardenal va rebre també l'amonestació pública del papa Joan Pau II durant el seu viatge oficial a Nicaragua pel seu suport a la teologia de l'alliberament. 

Trencada l'alternança

El premi concedit a Cardenal trenca la regla no escrita d'alternança entre autors iberoamericans i espanyols, ja que l'any passat la guanyadora va ser la cubana Fina García Marruz. Segons ha explicat en roda de premsa Luis Antonio de Villena, "no era just que per motius extraliteraris algú tan significatiu en la poesia del segle XX" com Ernesto Cardenal "quedés fora" del guardó.

Un altre membre del jurat, Jaime Siles, ha dit que la decisió ha estat "molt encertada" perquè considera que "a aquest premi li faltava el nom d'Ernesto Cardenal, un gran poeta, amb una obra molt àmplia, a més d'un dels grans traductors dels clàssics". Ernesto Cardenal es va imposar després d'unes deliberacions molt renyides del jurat, en què van quedar finalistes Antonio Colinas i María Victoria Atencia.